Aangifte geweld van kampers in stadhuis

. De gemeente Den Haag heeft aangifte gedaan wegens bedreiging van haar ambtenaren door enkele bewoners van het woonwagencentrum Leyweg. Justitie is begonnen aan een onderzoek, nadat pas onlangs het proces-verbaal over het incident in het stadhuis gereed kwam. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de aangifte onder meer bedoeld ,,om te laten zien dat we zoiets van niemand accepteren, óók niet van bewoners van een woonwagencentrum''.

De gewelddadige actie had al op 25 januari plaats, maar pas deze week zijn de feiten bekend geworden. Op die dinsdag forceerde een groep van twintig tot dertig bewoners van het kamp Leyweg de deur van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling in het stadhuis. Ze sloegen daartoe een ruit in. Tegen de met het woonwagenbeleid belaste ambtenaren werd volgens betrokkenen geroepen ,,die moet dood''.

Het tumult op de afdeling was groot en enige medewerkers bleken zo geschrokken dat ze een paar dagen niet konden werken. Het gemeentebestuur heeft zich intussen genoodzaakt gezien om enkelen niet langer te belasten met woonwagenbeleid en hun andere werkzaamheden te geven. De politie heeft vier bewoners van het centrum Leyweg over hun aandeel gehoord.

De bewoners betwisten de door de gemeente opgelegde sluiting van het kamp. Zij willen alleen op basis van vrijwilligheid verhuizen.