Zege op FC Porto brengt Barcelona in kwartfinales

Barcelona heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Het elftal van trainer Van Gaal won gisteravond in Portugal overtuigend met 2-0 van FC Porto.

In Groep B behaalde Manchester United een gelukkige overwinning op Girondins de Bordeaux, 1-2. De Engelsen, nu koploper met negen punten, kwamen na negen minuten al op achterstand. De Nederlandse doelman Van der Gouw ging daarbij ernstig in de fout door een afstandschot van aanvoerder Pavon door zijn vingers te laten glippen. Manchester had halverwege de eerste helft het geluk dat de Nederlandse scheidsrechter Wegereef de Franse spits Laslandes met een onterechte tweede gele kaart van het veld stuurde na een vermeende overtreding op Beckham.

Nog voor rust maakte Keane de gelijkmaker. In de tweede helft waren de Engelsen nauwelijks beter dan de tien Fransen die nog enige mogelijkheden kregen voor het doel van Van der Gouw. Pas toen Ferguson de Noor Solskjaer in de 82ste minuut inbracht, kwam er meer leven in de Engelse aanval. Van der Gouw bereikte met een uittrap de invaller, die bij zijn eerste balcontact direct het winnende doelpunt maakte.

Fiorentina raakte gisteren de koppositie in groep B kwijt na een 2-0 nederlaag in en tegen Valencia. Ilie maakte in de 34ste minuut met een prachtige actie de openingstreffer voor Valencia. Hij pikte een pass van Carboni op en vond in de draai het Italiaanse doel. In de slotfase bepaalde Mendieta de eindstand op 2-0 door een strafschop te benutten.

Barcelona had tegen Porto vrijwel de hele wedstrijd de controle over het spel, maar verzuimde om met grote cijfers te winnen van de Portugezen. In de 37ste minuut kwam Barcelona op voorsprong door een doelpunt van de verdediger Abélardo die met een volley scoorde uit een corner de Portugees Figo.

In de tweede helft maakte Rivaldo uit een vrije trap de 2-0 voor Barcelona. Rivaldo evenaarde met zijn achtste doelpunt in zijn achtste Champions League-duel zijn landgenoot Jardel van FC Porto. Rivaldo zou in de belangstelling staan van Lazio Roma volgens de Spaanse media. Een gerucht dat Van Gaal zelf overigens hardnekkig heeft ontkend. Hij was in Rome voor de opname voor een tv-commercial.

Jardel, die vorige week nog twee keer scoorde tegen Barça, bleef gisteravond vrijwel onzichtbaar. Een stormloop van Porto op het doel van keeper Hesp bleef uit. De Portugezen drongen wel een paar keer aan, maar kregen uiteindelijk niet meer dan een paar kansen. In de 39ste minuut was Rubens Junior het dichtst bij een doelpunt, maar Hesp redde.

Barcelona zocht sporadisch de aanval, maar die counters leverden wel doelrijpe mogelijkheden op. Kluivert kwam na twintig minuten net te laat om een voorzet van Rivaldo in te koppen. Hij bood Figo een kwartier later een grote kans, maar de Portugees schoot de bal tegen Porto-doelman Hilario op.

Trainer Van Gaal vond dat zijn ploeg een hele goede avond had. ,,Het had 5-0 moeten zijn. De eerste helft vond ik indrukwekkend, in de tweede helft hebben we niet meer zo goed gespeeld. Porto wilde wel pressen, maar wij hielden het veld breed. Iedereen wilde bij ons de bal hebben. Mijn enige kritiek is dat we voor rust te veel kansen lieten liggen. Vandaag was het goed, morgen kan het weer minder zijn. We voetballen dit jaar wel beter dan vorig jaar.''

Bij Barcelona speelden gisteren de Nederlanders Hesp, Bogarde, Frank de Boer, Cocu, Kluivert en Ranold de Boer. In de selectie van Van Gaal ontbraken de geblesseerde Zenden en Luis Enrique. De knieblessure van Luis Enrique is dusdanig dat hij dit seizoen niet meer in actie komt en waarschijnlijk ook het EK in Nederland en België moet missen.

De andere wedstrijd in groep A ging gisteren tussen Sparta Praag en Hertha BSC. De Tsjechen wonnen voor eigen publiek met 1-0 door een doelpunt in de laatste minuuut van Fukal. Sparta Praag heeft nu twee punten achterstand op nummer twee Porto. Hertha is zo goed als uitgeschakeld.