Wilde konijnen mogen grazen in natuurpark

Wilde konijnen als natuurlijke begrazers.

Het is weer eens wat anders dan Schotse Hooglanders, konikpaarden of schapen die nu als `ecobegrazers' in natuurgebieden ronddolen. De Groningse gemeente Zuidhorn introduceert nu konijnen die het gras kort moeten houden in een nieuw aan te leggen natuurpark in de nieuwbouwwijk Parkplan West. Wethouder H.Hielema (CDA) liet zich inspireren door het boek `Waterschapsheuvel'. Het twee hectare grote recreatie- en speelpark dat dit najaar klaar moet zijn, heeft de vorm van een konijn. Er komen speelhutten in levende bomen, speeltoestellen, een trekvlot en metershoge heuvels, waar ook de konijnen zich kunnen vermaken. In eerste instantie worden er zo'n 25 uitgezet. Hielema won advies in van deskundigen van een ecologisch adviesbureau. De vriendelijke uitstraling en hoge aaibaarheidsfactor van het konijn speelden mee in de keuze voor het dier. Hielema: ,,In een ander park in ons dorp lopen sinds een jaar of vijf een aantal Schotse Hooglanders rond als begrazers. Sommige mensen zijn daar toch wat bang voor.''

Hielema, die de steun heeft van een meerderheid in de raad, wil geen omheining. ,,Dat tast het natuurlijk karakter van het park aan. We moeten eerst in de praktijk zien hoe alles verloopt.''