Wall Street in paniek om Procter

Een tegenvallende winstverwachting bij Procter & Gamble heeft gisteren op Wall Street de aandelenkoers van de grootste Amerikaanse fabrikant van consumentenproducten met bijna eenderde doen tuimelen.

Andere fondsen werden in de val meegesleurd. Toen de stofwolken waren opgetrokken was Wall Street bijna 300 miljard dollar armer geworden.

Procter & Gamble (zeep- en verzorgingsproducten zoals Ariel en Pampers) waarschuwde aan het begin van de beursdag dat zijn winst in het derde kwartaal van zijn boekjaar met 10 à 11 procent zal dalen. Over het hele boekjaar, dat eindigt op 30 juni, zou daardoor de winst maar met 7 procent in plaats van met de eerder voorspelde 13 procent toenemen. Beleggers waren compleet verrast.

De val van de koers leek niet meer te stuiten. Concurrerende fondsen als Colgate-Palmolive en Kimberley-Clark duikelden eveneens, ondanks haastige verzekeringen van deze concerns dat hun resultaten op koers lagen. Het mocht niet baten. Ook Unilever, Johnson & Johnson en Gillette leverden fors in, het Nederlands/Britse concern Unilever zowel in New York als Londen 8 procent. Vanmorgen zette in Londen en Amsterdam de daling verder door.

Wall Street sloot gisteren uiteindelijk 375 punten (3,6 procent) lager, het op drie na grootste verlies in punten in de geschiedenis van de New-Yorkse beurs. De Dow Jones, het gemiddelde van 30 vooraanstaandse fondsen waaronder Procter & Gamble, staat nu op het laagste punt in bijna een jaar; Procter & Gamble nu op het laagste niveau sinds april 1997. De mineurstemming in New York sloeg over op Nasdaq, de beurs van de Internetfondsen, dat eveneens schade opliep en 1,16 procent lager sloot.

Procter & Gamble had volgens analisten nog geen week geleden tegen beleggers gezegd dat zijn resultaten ,,op koers lagen''. Hun vertrouwen in het fonds had al een deuk opgelopen toen het concern in januari zei een bod te overwegen op de farmaceutische bedrijven Warner Lambert en American Home Products, die wilden fuseren maar werden belaagd door concurrent Pfizer. Een val toen van 19 procent van de koers deed Procter & Gamble van het bod afzien. Het concern voerde gisteren als redenen voor de winsttegenvaller aan dat de grondstoffen (olie en daarbij een zwakke euro) duurder waren geworden, de voorraden in Europa opgelopen, de officiële goedkeuring van een nieuw medicijn almaar uitbleef en de prijsconcurrentie in Latijns Amerika ,,agressief'' was - met name van de kant van aartsrivaal Unilever, dat in Chili de aanval heeft geopend op Procter & Gamble's Ariel.

De Nederlandse topman Durk Jager van Procter & Gamble zei gisteren: ,,We zijn duidelijk zeer teleurgesteld in wat er gebeurd is.'' Tegenover Amerikaanse journalisten sprak Jager van een ,,tijdelijke terugslag''. Want de fundamenten van het concern zijn gezond volgens hem. De omzet zou dit boekjaar blijven groeien, met de verwachte 6 à 7 procent over het laatste halfjaar. ,,We zullen u niet opnieuw teleurstellen'', zei Jager gisteren in een verklaring tegen beleggers. Procter & Gamble zou 50 nieuwe producten op stapel hebben staan.

In de zomer van vorig jaar kondigde Procter & Gamble nog een reorganisatie (`Organization 2005') aan, die 15.000 banen, 10 fabrieken en 1,9 miljard dollar zou kosten, waarbij vooral Europa zou worden getroffen. De reorganisatie zou de winst de komende jaren met 13 tot 15 procent moeten doen groeien. ,,De meest verstrekkende reorganisatie in de geschiedenis van het bedrijf'', zei Jager toen tegen deze krant.