Vuiligheid

In navolging van Nederland is nu ook in Duitsland de discussie losgebarsten over het tv-programma Big Brother. Onderstaand het commentaar in de Süddeutsche Zeitung van gisteren.

Zondagavond gaf RTL2 een samenvatting van de hoogtepunten uit de Big-Brothercontainer tot nu toe. Daaruit vernamen wij dat Manuela heeft gedoucht, dat Zlatko met zijn halters heeft gewerkt en dat Zus een sigaret heeft opgestoken en een beetje heeft gekibbeld met Zo. Verder heeft de groep eindeloos gedebatteerd over de vraag hoe lang melk houdbaar is. Aangezien dat de hoogtepunten waren, is bij RTL2 de nood hoog gestegen: zondag bereikte men in de doelgroep jongeren slechts 1,6 miljoen kijkers – het marktaandeel lag vijf procent onder het minimumstreefcijfer.

Maandag hebben de mediatoezichthouders van de deelstaten hun besluit over de vraag of Big Brother de intieme levenssfeer schendt en of het verboden moet worden, voor een week opgeschort. Als tegenprestatie vond Andorfer, de baas van RTL2, het goed dat iedere containerbewoner één uur per dag niet door de camera's wordt gevolgd. Een koehandeltje: Andorfer kijkt eventjes de andere kant op, en daarvoor knijpen de controleurs een oogje toe. Toch voelt Andorfer ergens wel aan dat zijn camera's storen, de camera's die, toen Manuela onder de douche stond, met roerende vertwijfeling de lens tegen het ondoorzichtige matglas drukten.

RTL2 produceert voyeuristische vuiligheid. Onder de schijn van sociologische interesse wordt ook de borstverkleining van een kandidate breed uitgemeten. Dat is kwalijk. Maar ook stomvervelend, want RTL2 – waarvan de eerbiedwaardige firma Bertelsmann eenderde van de aandelen bezit – heeft in de loop van de jaren al veel ondubbelzinniger smeerlapperij gepresenteerd. Laten de politiek en haar organen de val van de Big-Brotherkijkcijfers (nog) niet remmen met het grof geschut van de censuur. Eerst moeten de kijkers de kans krijgen om het geval zelf weg te geeuwen.