VS begint met terugkoop staatsschuld

Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat dit jaar voor het eerst in zeventig jaar een deel van de staatsschuld terugkopen. De terugkoopactie betreft een bedrag ter waarde van 1 miljard dollar (2,3 miljard gulden) en zal beperkt blijven tot 30-jarige obligaties die zijn uitgegeven tussen 1985 en 1990. Volgens het ministerie van Financiën is besloten het eerste aflossingsbedrag klein te houden om de respons van de markt te testen. Minister van Financiën Lawrence Summers kondigde in januari aan dat de regering dit jaar zo'n 30 miljard dollar wil aflossen van de totale staatsschuld, die 5.700 miljard dollar bedraagt. Daarvan is 3.700 miljard via obligaties gefinancierd. Washington wil de aflossing van deze schuld in 2013 rond hebben. De rest van de staatsschuld staat uit bij staatspensioenfondsen. (AP)