Vliegenthart: `In 2020 helft van IOC-leden vrouw'

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vanmorgen in Parijs het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aangezet tot meer actie en ambitie. ,,In 2020 moet de helft van de IOC-leden vrouw zijn.'' Vliegenthart sprak in de Franse hoofdstad tijdens het congres van het comité over `Vrouwen en Sport'.

Het IOC streeft binnen vijf jaar naar een verdubbeling van het aantal vrouwelijke leden tot 20 procent. ,,Een goed signaal en een stap in de goede richting'', zei de Nederlandse bewindsvrouw. ,,Maar het mag nog wel ambitieuzer.'' Vliegenthart vertelde dat zij in 1998, bij de eerste kennismaking als staatssecretaris met de bestuurders in de Nederlandse sportwereld een koude douche kreeg. ,,Op een bijeenkomst van sportbestuurders en bondsdirecteuren van de sportkoepel NOC*NSF trof ik op een totaal van honderd aanwezigen drie vrouwen aan. Dat de sport zo overheersend door mannen wordt bestuurd, had ik in deze tijd niet meer verwacht.'' (ANP)