Verzekeraars: 1999 was rampjaar

Het afgelopen jaar gaat bij de internationale verzekeraars de boeken in als het op één na grootste rampjaar ooit.

Rampen kostten vorig jaar 105.000 mensen het leven en leverden een schade op van ongeveer 100 miljard dollar (230 miljard gulden), zo laat de Zwitserse verzekeraar Swiss Re weten. Alleen in 1995, toen er bij het Japanse Kobe een aardbeving plaats vond, was de totale schade groter. Ongeveer 90 procent van de mensen die vorig jaar omkwamen, vond de dood door natuurrampen. Zo kostte de aardbeving in Venezuela 50.000 doden.

De financiële schade van de rampen komt neer op een recorduitkering van 28,6 miljard dollar. Alleen in 1992 was dat bedrag groter. Natuurrampen waren in 1999 verantwoordelijk voor de helft van de totale uitkeringen. Rampen die niet door natuurgeweld ontstonden, zorgden voor een verzekerde schade van ruim 4 miljard dollar. (DPA, AP)