Van Nistelrooij twee maanden uitgeschakeld

Ruud van Nistelrooij is door een knieblessure zes tot acht weken uitgeschakeld. De PSV'er scheurde gisteren tijdens een oefenduel in Eindhoven tegen het Deense Silkeborg de mediale banden van de rechterknie. Het been werd direct in het gips gezet.

PSV moest in de wedstrijd met Silkeborg, waarmee de Eindhovenaren een samenwerkingsverband hebben, nog een tweede tegenslag verwerken. Luc Nilis kreeg opnieuw een blessure aan de rechterknie. Hij mist in elk geval zondag het competitieduel tegen FC Utrecht.

De blessure van Van Nistelrooij ontstond al vrij snel na de aftrap. De spits probeerde een voorzet met een omhaal af te ronden. Een Deense verdediger ging daarbij per ongeluk op zijn voet staan, waardoor de PSV'er zijn knie verdraaide. Van een overtreding was volgens een woordvoerder van de club geen sprake.

Toen Van Nistelrooij wilde opstaan, voelde hij meteen pijn en strompelde hij het veld af. Hij werd onmiddellijk naar St. Anna Ziekenhuis in Geldrop overgebracht. Een MRI-scan gaf aan dat de kniebanden aan de binnenzijde een flinke scheur hadden opgelopen. Ze bleken niet volledig afgescheurd. Een operatie is niet nodig. De blessure heeft volgens een woordvoerder geen consequenties op lange termijn.

Tot eind april speelt PSV nog acht competitiewedstrijden. Het record van Coen Dillen (43 treffers) dat Van Nistelrooij leek te kunnen evenaren is door deze tegenslag vrijwel onbereikbaar geworden. De spits scoorde dit seizoen tot nu toe 29 maal. PSV hoopt dat de Brabander, die zegt volgend seizoen in Engeland te willen voetballen, de laatste wedstrijden weer inzetbaar is. De competitie eindigt voor PSV op zondag 14 mei met een wedstrijd tegen NEC. Van Nistelrooij, die de laatste weken in grote vorm was, zei te hopen dat hij de laatste wedstrijden van PSV nog kan meespelen, zodat hij wedstrijdritme kan opdoen voor het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni begint.

Naast PSV is ook het Nederlands elftal voorlopig gedupeerd door de blessure van de aanvaller. Oranje, waarin Van Nistelrooij onlangs in de Amsterdam Arena tegen Duitsland een sterk koppel vormde met Kluivert, oefent op 29 maart in en tegen België. Vervolgens staat op 26 april in Arnhem een duel tegen Schotland op het programma.

Bij Nilis is een irritatie geconstateerd in de buurt van de plek in zijn rechterknie waaraan hij ruim een jaar geleden een operatie onderging. De Belgische aanvaller, die volgend seizoen naar Aston Villa vertrekt, moet tot maandag rust houden. Dan wordt de knie opnieuw bekeken.

De oefenwedstrijd in Eindhoven eindigde uiteindelijk in 1-1. Invaller Bogelund zette PSV na een uur op voorsprong. Een kwartier voor het einde bracht Larsen zijn ploeg op gelijke hoogte door een strafschop te benutten. Bij PSV stond Ivica Kralj in het doel in plaats van Ronald Waterreus.

Bij Silkeborg speelde het Ghanese talent Godwin Attram mee, die door de Deense club van PSV is gehuurd. Attram krijgt van de Nederlandse ambassade in Accra geen visum en dus ook geen werkvergunning in Nederland. Er wordt ernstig aan zijn leeftijd getwijfeld. Volgens de ambassade is Attram niet 19 jaar, zoals zijn vader beweert, maar veel ouder.