Uitbarsting van etnisch geweld in Mitrovica

Bij nieuwe etnische rellen in Mitrovica in het noorden van Kosovo zijn gisteren veertig gewonden gevallen, onder wie zestien Franse KFOR-soldaten.

De strijd speelde zich af in het noordelijke, vooral door Serviërs bewoonde deel van de stad, waar een ruzie tussen een Serviër en een Albanees escaleerde. De Albanees viel de Serviër aan met een koevoet. Een grote groep Serviërs ging achter de dader aan. Een andere Albanees opende daarop het vuur op hen met een jachtgeweer, waarbij een van de Serviërs ernstig werd gewond. Toen Franse KFOR-soldaten ter plekke verschenen, escaleerde het geweld verder. Er werden vanaf de Albanese oever van de Ibar handgranaten gegooid en er werd geschoten. Uiteindelijk raakten twintig Serviërs, zestien KFOR-soldaten en vier Albanezen gewond. Vier Albanezen werden gearresteerd, onder wie de man die de koevoet hanteerde en de man die de eerste schoten loste.

De veldslag was de ernstigste in maanden. Mitrovica wordt door de rivier de Ibar verdeeld in een grotendeels Servische wijk in het noorden en een grotendeels Albanese wijk in het zuiden. In het noorden wonen zestienduizend Serviërs en enkele duizenden Albanezen, in het zuiden wonen rond twintigduizend Albanezen. Veel inwoners aan weerskanten van de Ibar zijn gevlucht uit het `andere' deel van de stad en willen het liefst naar hun oude woningen terug. Daar evenwel zijn ze niet welkom en bovendien worden hun huizen doorgaans bewoond door andere vluchtelingen. KFOR probeert mensen terug te brengen naar hun oude woningen. De afgelopen dagen zijn kleine groepen Albanezen naar het noorden teruggeleid en er is een pontonbrug over de Ibar aangelegd om Albanezen de toegang tot hun vroegere flats aan de noordelijke oever van de rivier te garanderen. Maar die pogingen vergroten de etnische spanningen en leiden gemakkelijk tot incidenten. Vannacht keerde de rust terug, al bleef de spanning groot, mede door het grote aantal vuren dat op straathoeken werd ontstoken ter herdenking van de dood van Adem Jashari, een kopstuk van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, twee jaar geleden. Zijn dood, tijdens een Servische strafexpeditie, was het begin van een golf van geweld die uiteindelijk leidde tot de NAVO-luchtoorlog tegen Joegoslavië. (Reuters, AP, AFP)