Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De uitslagen van Super Tuesday in Amerika en wie er voor de Republikeinen als presidentskandidaat doorgaat: Bush of McCain. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Ook aandacht voor Super Tuesday. Verder een reportage over het Joegoslavië-tribunaal in Scheveningen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. O.a. bergbeklimmer Bart Vos die vertelt dat hij wél de top van de Mount Everest heeft bereikt in tegenstelling tot wat zijn toenmalige expeditiegenoot Mariska Mourik in haar boek Eén Meter Everest beweert. Tevens praat Nina Brink van World Online over de beursgang van het Internetbedrijf en voorzitter van de Raad voor Cultuur Winnie Sorgdrager over een andere opzet bij de verdeling van de jaarlijkse kunstsubsidies. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Sugar Scandal. Over het schandaal dat veroorzaakt werd door een Amerikaans wetsvoorstel dat bedoeld was om de prijs van suiker veertig procent boven de prijs van de wereldmarkt te houden. Suikerbaronnen storten regelmatig bijdragen in de kassen van politieke partijen om ervoor te zorgen zo de suikerprijzen vast te houden. NGC, 18.00-19.00u.

Lost Treasure of the ancient World: Great Pyramids. Een bezoek aan Giza, de plek waar Egyptenaren hun farao's begroeven. Discovery, 20.00-21.00u.

Per Saldo. Reclamemakers vertellen hoe ze `de ultieme beleving van het merk' willen overbrengen. Dus verkoopt Unox rookworst met een nieuwjaarsduik, Heineken bier met een groots film & muziek-evenement en Proctor & Gamble stofdoekjes met een Backstreet Boys-show voor huisvrouwen. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het Riool leeft. Eerste uitzending van een serie over problemen met water besteedt aandacht aan het riool dat in Nederland 80.300 kilometer lang is. Hoe belangrijk het riool is, weten de mensen die er dagelijks aan werken; die het inspecteren, reinigen, repareren, aanleggen of vervangen. Ned.3, 21.00-22.00u.

De eerste Keer: Verhalen over Liefde. In het slot van deze vierdelige serie over de liefde vertellen de 71-jarige oud-binnenvaartschipper Douwe, de 27-jarige dochter van een hippiemoeder en de in Suriname geboren veertiger Victor over hun eerste ervaringen. Ned.1, 21.58-22.27u.

Modern times: The Price of Eggs. In Californië worden vrouwen die hun eicellen afstaan betaald. In Engeland is dit verboden. In Amerika adverteren instellingen openlijk en krijgen donoren bedragen van tussen de 3.000 and 50.000 dollar. BBC2, 22.00-22.50u.

Children of Drugs. Eerste aflevering van een driedelige documentaire over drugsgebruik onder tieners. Leah Betts overleed door een overdosis ecstasy. Vrienden en familie vertellen hoe zij door slechts één pil om het leven kwam. BBC1, 22.30-23.20u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe Licht. Hoofdredacteur van de De Groene Amsterdammer Martin van Amerongen en fotograaf Daniël Koning praten over de verslaggeving rond Pinochets `wonderbaarlijke' wederopstanding op het vliegveld van Santiago. Ned.3, 19.55-20.30u.

Hardtalk. Gesprek met atoomfysicus Hussein Shahristani die in Irak weigerde aan de ontwikkeling van een atoombom mee te werken. Hij werd gearresteerd en gefolterd en wist tijdens de Golfoorlog in 1991 naar Iran te ontsnappen. Hij legt uit hoe hij onder dwang zijn principes trouw kon blijven. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen praat schrijver Harry Mulisch over het boekenweekgeschenk en de kritiek daarop van cabaretier Freek de Jonge. RTL4, 23.05-23.45u.

Tussen Hemel en Aarde. Ontmoeting met pianist Louis van Dijk die o.a. over zijn grote liefde voor jazz vertelt en zijn verdriet na het overlijden van zijn vrouw Hilda. Verder improviseert hij op het orgel van de Westerkerk en praat over de relatie tussen muziek en religie. Ned.1, 23.21-23.55u.

AMUSEMENT

Televisie. Nieuwe reeks van Arjan Ederveen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.10-23.35u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Feyenoord-Lazio Roma in de Champions League. Vorige week won Feyenoord met 2-1. Na deze wedstrijd samenvattingen van de wedstrijden Bayern München-Real Madrid, Chelsea-Olympique Marseille en Rosenborg tegen Dinamo Kiev. TV2, 20.15-0.02u.

KUNST & MUZIEK

Films & sterren. Gesprek met o.a. de 25-jarige Leonardo di Caprio over zijn rol in de film The Beach en aandacht voor de film The Green Mile met Tom Hanks in de hoofdrol. Veronica, 22.55-23.25u.

Herr der Töne. Portret van componist, dirigent en violist Lorin Maazel. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Return from the River Kwai (Andrew McLaglen, 1988, Engeland). Ondermaats oorlogsavontuur is min of meer vervolg op klassieke Bridge on the River Kwai (1957). Krijgsgevangenen worden verscheept naar Japan. Bijrol van Edward Fox. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Ernest Goes to Jail (John Cherry, 1990, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-21.55u., met reclame.

The Honey Pot (Joseph L. Mankiewicz, 1967, VS/Italië). Semi-klassieke toneelkomedie van Ben Johnson lag ten grondslag aan babbelziek blijspel waarin steenrijke Rex Harrison voorgeeft stervende te zijn en de reacties afwacht van zijn vroegere minnaressen Susan Hayward, Capucine en Edie Adams. ARD, 1.05-3.15u., nagesynchroniseerd.

Some Kind of a Hero (Michael Pressman, 1982, VS). Richard Pryor als Vietnamveteraan in even innemende als ongemakkelijke komedie met melodramatische inslag. Ook met Margot Kidder. Morgen, SBS6, 14.15-16.10u., onderbroken door reclame.