Religieus geweld laait op in Nigeria

Nieuwe onlusten door de controversie over de shari'a zijn gisteren uitgebroken in de noordwestelijke Nigeriaanse stad Sokoto. Volgens onbevestigde berichten vielen er drie doden. Vanochtend leek de rust teruggekeerd.

De omstreden invoering van de strafrechtelijke aspecten van het islamitische recht (shari'a) leidde de afgelopen weken tot de ernstigste onlusten in dertig jaar in Nigeria. Bij gevechten tussen moslims en christenen in de noordelijke stad Kaduna kwamen honderden mensen om. Bij wraakacties in het zuiden tegen de moslims vielen nog eens honderden slachtoffers.

In Sokoto leidde de sluiting van de universiteit gisteren tot de rellen. Het gerucht ging dat de universiteit was gesloten omdat de studenten actie hadden gevoerd voor de onmiddellijke invoering van het islamitische strafrecht. De studenten trokken het stadscentrum in, waar andere demonstranten zich bij hen aansloten. De menigte begon te plunderen waarna alle winkels sloten en christenen naar de kazernes vluchtten voor bescherming. De politie stuurde versterkingen en kreeg de situatie na enkele uren onder controle.

Sokoto was begin 19e eeuw het centrum van een groot islamitisch rijk. Mahamadu Maccido, de huidige sultan van Sokoto, oefent tegenwoordig alleen nog geestelijk gezag uit.

Samen met andere hoge islamitische leiders overlegde maandag de sultan met de Nigeriaanse president Obansanjo over de crisis rond de shari'a. In het slotcommuniqué viel op dat er geen melding werd gemaakt van de vorige week gedane belofte van de noordelijke staten om de invoering van de strafrechtelijke aspecten van de shari'a op te schorten. Dit akkoord met de gouverneurs van de noordelijke deelstaten maakte een einde aan de onlusten. Drie noordelijke deelstaten – Zamfara, Niger en Sokoto – hebben sindsdien in een schijnbaar verzet tegen Obasanjo geweigerd formeel de invoering op te schorten.

    • Koert Lindijer