Productiviteit VS stijgt met 6,4 pct boven verwachting

De productiviteit van Amerikaanse economie is veel sneller gegroeid dan verwacht. De efficiëntie per Amerikaanse werker per uur nam in het vierde kwartaal van 1999 met 6,4 procent toe, de grootste toename in zeven jaar tijd.

Dat heeft het statistisch bureau van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren in Washington bekend gemaakt. Volgens experts maakt de hogere productiviteit duidelijk dat de hoge investeringen in de automatisering en de informatie- en communicatiesectoren op de werkvloer eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen.

Naar verwachting zal de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, in de jongste cijfers extra aanleiding zien voor een renteverhoging op 21 maart. Bankpresident Alan Greenspan heeft sinds juni vorig jaar vier keer tot een renteverhoging besloten uit vrees voor oververhitting van de Amerikaanse economie.

De productiviteitsgroei in de laatste drie maanden van 1999 was 1,4 procentpunt hoger dan de 5 procent waarop werd gerekend door de Amerikaanse overheid. De laatste keer dat de productiviteit zo'n sprong maakte was in 1992. Toen groeide de productiviteit in het vierde kwartaal met 7,4 procent.

De reële loonkosten zijn als gevolg van de toegenomen efficiëntie in het vierde kwartaal gedaald met 2,5 procent, anderhalf procentpunt meer dan verwacht. Over het hele jaar genomen zijn loonkosten gestegen – met 1,7 procent.

Economen zien productiviteitsgroei als de sleutel voor welvaart. Bedrijven kunnen bij hoge groei hun werknemers meer betalen, zonder dat ze hun prijzen hoeven te veranderen, en hun aandeelhouders tóch hogere winsten voorschotelen. Wanneer de productiviteit daalt, kunnen bedrijven, onder druk van looneisen, besluiten tot verhoging van de prijzen, wat weer tot geldontwaarding kan leiden.

Afgelopen maandag toonde Greenspan zich opnieuw bezorgd over de onstuimig groeiende economie. Volgens de bankpresident kan óók productiviteitsgroei leiden tot hogere inflatie omdat bedrijven op almaar hogere bedrijfswinst rekenen. Dat zorgt voor nog hogere aandelenkoersen.

productiviteit VS www.bls.gov/news.release/prod2.nr0.htm