Pact Cisco en Cap Gemini

Cisco Systems, de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur, gaat samenwerken met Cap Gemini. Cisco zal 870 miljoen euro (1,9 miljard gulden) investeren in de Franse automatiseerder en IT-adviseur, waarvan 170 miljoen euro zal worden gebruikt voor het opzetten van een Internetbedrijf.

Dat hebben beide bedrijven gisteren in Parijs, thuisbasis van Cap Gemini, bekend gemaakt. Cisco krijgt door de alliantie 2,6 miljoen aandelen van Cap Gemini in handen. Cap Gemini krijgt een aandeel van 95,1 procent in de nieuwe Internetonderneming. Cisco krijgt 4,9 procent.

De samenwerking zal zich richten op dienstverlening aan telecombedrijven, Internetaanbieders en andere aan Internet verbonden bedrijven, die zich bijvoorbeeld bezighouden met data-, spraak- en video-transmissie, aldus Cap Gemini. De nieuwe baas van de onderneming wordt A. Haeffner, die nu leiding geeft aan de telecomdivisie van Cap Gemini. Cap Gemini levert verder zo'n 4600 werknemers aan het Internetbedrijf.

Cisco lijkt door deze alliantie geen belangstelling meer te hebben in een ander adviesbureau, KPMG. Cisco zei vorig jaar ruim 1 miljard dollar in KPMG te willen investeren. Maar Amerikaanse toezichthouders vreesden belangenverstrengeling tussen de zakelijke klanten van de twee bedrijven. KPMG houdt zich, naast consultancy, namelijk ook bezig met accountancy. Dat doet Cap Gemini niet.

Cap Gemini, waarvan de Nederlandse dochtermaatschappij een beursnotering heeft in Amsterdam, nam vorige week de adviespoot over van Ernst & Young, concurrent van KPMG. Cisco lijkt vooral geïnteresseerd in die adviesactviteiten, die mogelijk van pas komen bij het ontwerpen, installeren en onderhouden van netwerkapparatuur.