Overtuigende winst voor Bush en Gore

Al Gore en George Bush zijn de grote winnaars van de voorverkiezingen die gisteren in de Verenigde Staten zijn gehouden. Gore lijkt verzekerd van de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, terwijl de Republikeinse nominatie Bush nauwelijks kan ontgaan.

Vice-president Gore won veelal met overweldigende meerderheid in alle veertien staten waar Democratische voorrondes plaatshadden. Zijn rivaal Bill Bradley, die de afgelopen weken niet één voorverkiezing won, zal naar verwachting morgen aankondigen dat hij de strijd opgeeft.

Bush versloeg John McCain onder meer in de belangrijke staten Ohio, New York en Californië. McCain zei vorige week dat hij in zeker één van die staten moest winnen om zijn campagne te kunnen voortzetten. Hij won gisteren slechts enkele staten in New England: Massachusetts, Connecticut, Rhode Island en Vermont.

Bush heeft nu het leeuwendeel van de Republikeinse gedelegeerden gewonnen. In de zuidelijke staten waar volgende week voorverkiezingen worden gehouden, is Bush de grote favoriet. McCain beraadt zich nu. Hij heeft eerder uitgesloten dat hij aan de verkiezingen zal deelnemen als kandidaat voor de Hervormingspartij van Ross Perot, maar sommige van zijn medewerkers dringen erop aan dat hij dat toch overweegt.

Gore reageerde opgetogen: ,,Ze noemen dit niet voor niets Super Tuesday!'' Hij sprak in een verzoenende toon over Bradley (,,een goede man voor wie ik veel respect heb'') en riep Bradley's aanhang en ,,alle Amerikanen, ongeacht hun partij'' op zich bij zijn campagne aan te sluiten. ,,Wij zijn de partij van het midden.''

Bush sprak opgelucht van ,,een nationale overwinning''. Hij noemde zijn rivalen McCain en Alan Keyes (de laatste won nergens meer dan een paar procent) ,,goede mannen en sterke tegenstanders''. Terwijl zijn aanhangers No More Gore! scandeerden, zei hij: ,,Binnenkort zal onze partij de rijen sluiten en zich wijden aan de belangrijkste taak: een eind te maken aan het tijdperk van Clinton en Gore.''

De verliezers konden geen positieve draai aan de uitslagen geven. ,,Hij won, ik verloor'', zei Bradley. ,,En winnen is het enige dat telt.'' McCain kon nog een lichtpuntje ontwaren: ,,We hebben er een paar verloren, we hebben er een paar gewonnen.'' Tegen zijn aanhangers zei hij: ,,Wellicht zien we elkaar over een paar dagen weer bij de volgende voorverkiezingen.''

Commentatoren zagen in het woord ,,wellicht'' een aanwijzing dat McCain op het punt staat de handdoek in de ring te gooien. Maar hij zei ook dat hij zijn ,,kruistocht'' voor hervorming van het politieke systeem zal voortzetten.

DOSSIER: www.nrc.nl