Marsman houdt van koekjesdeeg

Het aantal Amerikaanse tv-series waarnaar films gemaakt kunnen worden, lijkt onuitputtelijk. My Favorite Martian, een serie uit begin jaren zestig, resulteerde in een film die nu in Nederland rechtstreeks op video wordt uitgebracht. De film doet het op televisie goed. De speciale effecten zijn niet zo bijzonder dat je ze op een groot scherm wilt zien en de humor is precies die van een bedaarde sitcom voor het hele gezin. In My Favorite Martian kunnen we bijvoorbeeld zien hoe een als oom vermomd marsmannetje verslaafd raakt aan ijs. Koekjesdeeg! roept hij verrukt, en in de ijssalon laat hij bollen van verschillende smaken door de lucht dansen.

Het marsmannetje is met zijn ruimteschip op aarde gestrand en komt terecht bij Tim, een verslaggever van een lokaal tv-station die met het marsmannetje zijn grote scoop hoopt te plegen. Maar het marsmannetje wil zijn identiteit niet prijsgeven en presenteert zichzelf als oom Martin. En de presentatrice van het station, de mooie dochter van de baas, heeft van het verhaal ook lucht gekregen, evenals een vervelende geleerde van de overheid. En dan heeft Tim ook nog een oogje op een cameravrouw...

My Favorite Martian is afkomstig van een van de beste lopende banden van Hollywood, die van Disney, en dat is te merken. De plot huppelt vlot over gebaande paden en de acteurs onder wie Christopher Lloyd, Jeff Daniels, Elizabeth Hurley en Daryl Hannah, doen allemaal hun best. Naar goed gebruik ook een bijrolletje gevonden voor een van de spelers uit de oorspronkelijke tv-serie. Maar de show wordt gestolen door een special effect: het zilverkleurige pak van het marsmannetje, dat kan praten en bewegen en op aardse zomerjurkjes valt.

My Favorite Martian. Regie: Donald Petrie. Met: Christopher Lloyd, Jeff Daniels. Uitgebracht door Buena Vista International.

    • Bianca Stigter