`Laat asielzoekers 25 weken werken'

Asielzoekers moeten de mogelijkheid krijgen 25 weken achter elkaar te werken in niet-seizoensgebonden sectoren.

Daarover hebben werkgevers en vakbonden, verenigd in de Stichting van de Arbeid, een akkoord gesloten. Het akkoord, waarmee het bestuur formeel nog moet instemmen, dient als advies aan minister De Vries (Sociale Zaken) en staatssecretaris Cohen (Justitie).

De stichting gaat met haar advies verder dan de bewindslieden, die van mening zijn dat asielzoekers binnen een periode van 39 weken maximaal 12 weken achter elkaar mogen werken. Langer aaneengesloten werken in seizoensgebonden sectoren zoals de land- en tuinbouw geeft recht op een ww-uitkering en dat willen de bewindslieden vermijden.

De Stichting van de Arbeid wil dat ook vermijden, maar wijst erop dat binnen de bestaande regeling voor ww-uitkeringen ruimere mogelijkheden zijn. De basisregel in niet-seizoensgebonden sectoren is dat werknemers pas na 26 weken recht hebben op ww. ,,Volgens ons moet die ruimte benut worden omdat veel asielzoekers graag willen werken'', aldus een woordvoerder van de stichting.

Ruim 60.000 asielzoekers verblijven in opvangcentra in afwachting van een beslissing over hun status. Woordvoerders van Sociale Zaken en Justitie konden vanmorgen nog niet reageren.