Kofi Annan stelt onderzoek in naar vredesmissies

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren een onderzoek ingesteld naar vroegere en huidige vredesmissies van de Verenigde Naties. Het gaat erom ,,afschuwelijke blunders'' zoals de genocide in Rwanda in 1994 en de massamoorden bij Srebrenica in 1995 te voorkomen. De acht man sterke, zware commissie moet in juli rapporteren en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Hun rapport wordt toegezonden aan de 188 lidstaten, wier leiders in september naar New York komen voor de `Millenniumtop'. De commissie zal alle vredestaken onderzoeken, van waarnemersmissies tot militaire interventies. Ook de rampen in Srebrenica en Rwanda moet de commissie onderzoeken. Onlangs bracht Annan twee kritische rapporten uit over het VN-optreden bij beide debacles. ,,We moeten duidelijker zijn over wat we proberen te doen, welke troepen we nodig hebben, in welke omstandigheden welke missies gepast zijn en wat te doen wanneer de omstandigheden veranderen'', zei Annan bij de aankondiging. De VN voeren nu zestien vredesoperaties uit. (Reuters, AP)