Italië promoot Amato als nieuwe voorzitter IMF

Achter de schermen werken Italië, Spanje en Londen volgens Italiaanse kranten aan de kandidatuur van minister van Schatkist Giuliano Amato, een voormalige premier, als de nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds. In telefonisch overleg de afgelopen dagen is volgens La Repubblica gebleken dat Amato ook een aanvaardbare kandidaat zou zijn voor Frankrijk en de VS. Deze twee landen zouden bijzonder terughoudend zijn, omdat zij de Duitse bondskanselier Schröder nieuw gezichtsverlies zouden willen besparen nadat de eerste Duitse kandidaat voor de functie door Washington is afgewezen. Amato is in deze analyse een veel aantrekkelijker kandidaat dan de nu door Berlijn voorgestelde Horst Köhler, omdat hij veel meer politieke ervaring heeft. Amato heeft in 1992-'93 als premier de Italiaanse economie gesaneerd.