Israelische vice-premier in opspraak

De Israelische vice-premier en minister voor Transport, Yitzhak Mordechai, wordt verdacht van ongewenste seksuele intimiteiten. Dat hebben leden van het kabinet gisteren bevestigd.

De kwestie domineerde vandaag, op Internationale Vrouwendag, het nieuws in Israel. De minister zelf is niet gearresteerd of in staat van beschuldiging gesteld. Toen Radio Israel hem om commentaar vroeg, zei de 55-jarige Mordechai, een ex-generaal en leider van de kleine Middenpartij: ,,Ik ga niet op deze nonsens in.''

De politie heeft verklaard dat zij een onderzoek heeft ingesteld naar een klacht die afgelopen maandag werd ingediend ,,wegens een onfatsoenlijke handeling en seksuele intimiteiten door een lid van het kabinet'', maar weigerde de naam van de verdachte of van de klagende partij te noemen.

Volgens Israelische media zou het slachtoffer een 23-jarige vrouw zijn die op Mordechai's ministerie werkt. De klacht van de vrouw, die zegt al eerder door de minister te zijn lastiggevallen, werd naar buiten gebracht door de krant Yedioth Ahronoth. Mordechai zou de vrouw anderhalve week geleden hebben ontboden in zijn werkkamer en toen de deur op slot hebben gedaan. Vervolgens zou hij haar onzedelijk betast hebben, op de grond gegooid en met geweld geprobeerd hebben haar uit te kleden.

Minister voor Binnenlandse Veiligheid Shlomo Ben-Ami en parlementsvoorzitter Avraham Burg hebben bevestigd dat Mordechai, die eerder minister van Defensie was en vorig jaar kandidaat was voor het premierschap, de verdachte is. Verschillende andere ministers en vrouworganisatie hebben Mordechai publiekelijk opgeroepen om met verlof te gaan. Hij heeft dat gisteren gedaan in afwachting van het onderzoek.

De affaire-Mordechai is de laatste in een reeks schandalen die de afgelopen maanden de politieke top in Israel op zijn grondvesten hebben doen schudden. Premier Barak, president Ezer Weizman en voormalig premier Benjamin Netanyahu liggen eveneens onder vuur. De politie onderzoekt fondsenwervingscampagnes door campagneleiders van Barak bij de verkiezingen vorig jaar mei. Het aannemen van geld door Weizman van een Franse miljonair en de vermoedelijke weigering van Netanyahu om staatseigendommen terug te geven na zijn aftreden, zijn ook voorwerp van onderzoek.

Mordechai, die in Israel bekend staat als een macho-militaire persoonlijkheid, heeft eerdere stormen rond zijn persoon met succes overleefd. Zo probeerde de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet hem in 1984 te beschuldigen van het doden van twee Palestijnen die een bus kaapten en werden doodgeslagen nadat zij door Shin Bet-agenten waren gearresteerd. Hij was 2,5 jaar minister van Defensie onder Likud-premier Netanyahu. Mordechai stapte in januari 1999 uit de Likudpartij en vormde zijn Middenpartij. (Reuters, ANP)