In de war

De provinciale en gemeentelijke bestuurders in de provincie Utrecht zijn de laatste tijd een beetje in de war.

Gedeputeerde Kok (VVD) wil van de heuvel bij Austerlitz een echte piramide maken, vertelde hij onlangs in het Jeugdjournaal. De gemeente Amersfoort wil in de laatste bossen aan de westkant van de stad een pretpark aanleggen. Burgemeester en wethouders van Utrecht zijn van plan het winkelcentrum Hoog Catharijne nog omvangrijker te maken om aldus de leefbaarheid te vergroten – als er nog financiers te vinden zijn. De onder luid protest gedempte Catharijnesingel moet nu weer open zodat je, net als vroeger, weer bij het station een rondvaart kan maken.

Het jongste Utrechtse initiatief is een A-2 voor fietsers tussen Amsterdam en Utrecht. Enkele jaren geleden reed wethouder Van der Steenhoven, inmiddels Tweede-Kamerlid (GroenLinks), met een aantal medewerkers van Rijkswaterstaat op de fiets in anderhalf uur de 35 kilometer naar Amsterdam en zo ontstond het idee van een fietssnelweg met groenvoorzieningen, schuilplaatsen, straatverlichting, bankjes, watertappunten en nog veel meer.

De domme doelloosheid van het plan is schrijnend. Geen automobilist die erdoor uit zijn auto komt. Geen forens die dagelijks over zo'n kunstmatige imitatiesnelweg van Utrecht naar Amsterdam of omgekeerd wil fietsen. Ja maar, zeggen de plannenmakers, misschien is het wat voor de bewoners van de tussenliggende plaatsen. De echte fietser weet echter allang dat er een ideale, en veel fraaiere, verbinding bestaat tussen Utrecht en Amsterdam via Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen, Vreeland, Nigtevecht of Abcoude – compleet met natuurlijke groenvoorzieningen, straatverlichting, bankjes en informatiepanelen en zelfs horecagelegenheden en fraaie vergezichten.

Als het weer droog is moeten de Utrechtse bestuurders maar eens samen een fietstocht langs de Vecht, de Angstel en het Gein maken. Misschien knappen ze daar van op. Als ze zulke warrige ideeën blijven ontwikkelen, is Henk Westbroek (Leefbaar Utrecht) niet alleen een verstandige kandidaat voor het burgemeesterschap van Utrecht, maar moet hij ook maar commissaris van de koningin gemaakt worden.