Grote overname door Lernout & Hauspie

Het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie (L&H), gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor spraakherkenning, neemt het Amerikaanse Dictaphone over. Volgens het Belgische bedrijf is Dictaphone in de Verenigde Staten marktleider in dicteerapparatuur, telefonische registratie en verwerking van medische gegevens.

L&H betaalt voor Dictaphone ongeveer 4,7 miljoen eigen aandelen. Dit komt neer op omgerekend 1,15 miljard gulden.

Op de beurs is Lernout & Hauspie op dit moment een kleine 15 miljard gulden waard. In de overeenkomst is ook vastgelegd dat L&H Dictaphones schulden overneemt ter waarde van 425 miljoen dollar (ruim 973 miljoen gulden). Met de acquisitie versterkt Lernout & Hauspie, toch al mondiaal marktleider, met name zijn positie in de medische sector en de markt voor callcenters. In de Verenigde Staten maakt volgens Lernout & Hauspie 60 procent van de ziekenhuizen gebruik van producten van het bedrijf. Volgens elgemeen direceur G. Bastiaens van Lernout & Hauspie is het vastleggen van commentaren en diagnoses van dokters in de medische bracnhe een enorme kostenpost. Met de software van Dictaphone zou hierop fors bespaard kunnen worden.

Ook op de markt voor callcenters is Dictaphone een sterke partij. Het levert meer dan een kwart van de geautomatiseerde systemen die bij dergelijke bedrijven in gebruik zijn.

Dictaphone, gevestigd in Stratford in de Amerikaanse staat Connecticut is in 1888 opgericht door Alexander Graham Bell. Dictaphone behaalde in het afgelopen jaar een winst van omgrekend bijna 70 miljoen op een omzet van dik 800 miljoen. Bij het bedrijf werken 2.300 mensen. Lernout & Hauspie zelf heeft omstreeks 2.000 mensen in dienst.

Dictaphone is de grootste acquisitie in de geschiedenis van Lernout & Hauspie. De grootste van tientallen aankopen die Lernout & Hauspie de afgelopen jaren heeft gedaan was die van Globalink, een bedrijf dat software voor vertalingen maakt. Voor dit bedrijf betaalde Lernout & Hauspie in 1998 zestig miljoen dollar. Microsoft heeft een belang in Lernout & Hauspie van 6,5 procent.

Ondanks de overeenkomst stonden aandelen Lernout & Hauspie gisteren in de Verenigde Staten onder druk. Op de schermenbeurs Nasdaq eindigde het aandeel dik zes procent lager.