`Geheim IRT-stuk openbaar'

De ex-chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Kennemerland K. Langendoen en zijn voormalige medewerker J. van Vondel willen dat de stukken uit het rijksrechercheonderzoek naar de CID die eerder staatsgeheim waren, boven tafel komen.

Gisteren eisten hun raadslieden A. van der Biezen en G. Spong dit voor het Haagse gerechtshof bij de aanvang van het hoger beroep wegens meineed voor de commissie-Van Traa. De raadslieden willen ook een serie getuigen horen, onder wie voormalig minister van Justitie Sorgdrager en drie leden van de enquêtecommissie-Van Traa: De Graaf, Koekoek en Rabbae.

Langendoen en Van Vondel, die bekend werden als het `koningskoppel' dat de zogenoemde gecontroleerde doorlating van softdrugs bedacht, zeiden in 1996 voor de enquêtecommissie dat zij geen betalingen hebben gedaan aan de limonadefabrikant `Sapman'. Om in een hasjbende te infiltreren zetten zij in samenwerking met Sapman een dekmantelbedrijf op in Ecuador. Sapman getuigde dat het duo hem betaalde, waarna Van Traa aangifte van meineed deed. De rechtbank veroordeelde Langendoen hiervoor tot vier maanden celstraf. Van Vondel kreeg zes maanden omdat hij Sapman zou hebben bedreigd. Het OM wijst de eis van de raadslieden af.