Geen valkeniers op vliegveld

Rotterdam Airport mag niet langer valken inzetten om vogels te verjagen die het luchtverkeer in gevaar kunnen brengen. Sinds zaterdag wordt, tot ergenis van somige omwonenden, een `knalkanon' ingezet om vogels te verjagen. ,,We zijn verstrikt geraakt in een net van bureaucratie'', zegt woordvoerder Desiree Breedveld van de Rotterdamse luchthaven.

Rotterdam Airport gebruikt sinds 1993 als enige luchthaven in Nederland, valken om het vliegveld vogelvrij te houden, zoals de Luchtvaartwet voorschrijft. Daartoe werden twee valkeniers in dienst genomen. Na een succesvolle proefperiode wilde de luchthaven alle benodigde vergunningen verwerven.

Breedveld: ,,We richtten ons met een verzoek om hulp tot de afdeling Bijzondere Wetten van de Rotterdamse politie. Tot onze verrassing leidde dat uiteindelijk tot een strafrechtelijk onderzoek. Inmiddels hebben we wel enkele vergunningen gekregen, maar het ministerie van Landbouw besliste dat we de valken niet mogen laten vliegen. Om vogels van het vliegterrein te verjagen, moeten we dus noodgedwongen een knalkanon inzetten''.

De afgelopen dagen hebben 26 mensen uit de omgeving bij de milieudienst van Rijnmond (DCMR) geklaagd over ,,de herrie die het kanon maakt.''

De twee valkeniers die ,,niet alleen weten hoe ze hun valken moeten inzetten, maar ook hoe ze veilig op het vliegveld kunnen opereren'', zijn niet helemaal werkloos. Breedveld: ,,Omdat de inzet van valken effectief bleek, vroeg de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv een van onze valkeniers om advies. Ben Gurion ligt op de route van de ganzentrek. Onze valkenier demonstreerde met succes hoe je de ganzen met valken kunt verjagen. Ben Gurion heeft hem nu opnieuw om advies gevraagd.''

De twee medewerkers van Rotterdam Airport die zich bezig houden met het aanvragen van de benodigde vergunningen, gaan in beroep tegen de afwijzing van het ministerie van Landbouw.