Dresdner onder dak

Dresdner Bank eindigt haar Europese toer in eigen land. Na beweerde contacten met ABN Amro en het Franse BNP wordt de bank door Deutsche overgenomen.

Bestuursvoorzitter Jan Kalff van ABN Amro noemde de geruchten over een mogelijke fusie van zijn bank met Dresdner Bank onlangs weinig verrassend. ,,Het is natuurlijk ook geen gekke gedachte''. Meer commentaar wilde hij niet geven. Of de Duitse megafusie echt een tegenvaller voor de grootste bank van Nederland, zullen we dus wel nooit te horen krijgen.

Mogelijk is bestuursvoorzitter Bernhard Walter ook bij Kalff op theevisite geweest. Vorig jaar liepen de besprekingen met Deutsche Bank over samenwerking op het vlak van administratieve verwerking mis en dat was voor de tweede bank van Duitsland het signaal om aan een internationale fusie te denken. Behalve geruchten over een deal met ABN Amro werd in de media ook gesproken van een alliantie met het Franse BNP.

Nu Dresdner Bank voor een overname door Deutsche Bank heeft gekozen, is er in elk geval één voordeel: het binnenlandse kantorennetwerk, dat laag renderend is, kan nu op de schop worden genomen. Bij Dresdner Bank komt slechts 16 procent van de winst uit consumentenactiviteiten. Deutsche en Dresdner Bank hebben samen bijna 4.000 vestigingen. De grootste klappen gaan volgens analisten echter vallen bij de zakenbank, die is opgebouwd rond het in 1995 overgenomen Kleinwort Benson. Schattingen over de kostenreductie lopen op tot 40 procent.

Niet voor niets vrezen de bonden dat er onder de bijna 49.000 werknemers van Dresdner grote klappen gaan vallen.

Dresdner Bank kwam onlangs in Nederland in het nieuws met de overname van het slapende beursfonds Dordtsche Petroleum. Samen met ABN Amro werd deze miljardendeal vorige week door de aandeelhouders goedgekeurd. Dresdner heeft via de vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte sinds vorig jaar een sterkere positie in Nederland verkregen.

Interessant is de rol van verzekeraar Allianz; dit financiële concern is voor 22 procent eigenaar van Dresdner, terwijl deze bank op haar beurt weer voor 7 procent eigenaar is van Allianz.