Deutsche Bank annexeert

Deutsche Bank is het op een na grootste bankenconcern ter wereld en zit al met zo'n 2300 vestigingen in meer dan vijftig landen. Het concern is allang op overnamepad.

Deutsche bank, de grootste Duitse kredietinstelling, met hoofdkantoor in Frankfurt en met Europa als thuismarkt, is actief op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt voor bankdiensten en verzekeringen.

De commerciële bank zette in 1971 voor het eerst voet op Amerikaanse bodem met de opening van een investeringsbank in New York. Vorig jaar breidde Deutsche haar belang in de Verenigde Staten verder uit. Voor een bedrag van 11 miljard dollar voegde het Duitse concern de Amerikaanse zakenbank Bankers Trust toe aan het eigen imperium. Het concern trok in totaal 900 miljoen euro uit voor de moeizaam verlopen integratie.

Dankzij de overname werd het Deutsche in één klap de grootste bank ter wereld. Inmiddels is Deutsche Bank voorbijgestreefd door het Japanse Mizuho, het resultaat van een fusie van de Japanse kredietinstellingen Daiichi Kangyu, Fuji en IBJ.

Deutsche Bank heeft een balanstotaal van ruim 840 miljard euro. Over vorig jaar behaalde de bank een nettowinst van 2,6 miljard euro, met een rendement over het eigen vermogen van 11,9 procent. De nettowinst van het concern nam met bijna 50 procent toe ten opzichte van 1998 wat grotendeels was te danken aan de inlijving van Bankers Trust. Slechts 10 procent van de winst over 1999 kwam voor rekening van consumentenactiviteiten.

Deutsche Bank heeft een belang van 15,1 procent in de Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler en een aandeel van 7 procent in de Duitse verzekeraar Allianz. De bank zette tien jaar geleden de eerste stap naar Groot-Brittannië met de inlijving van de Britse zakenbank Morgan Grenfell. Inmiddels heeft de Londense vestiging van Deutsche Bank 8000 werknemers in dienst. In totaal werkten vorig jaar 89.000 mensen voor het Duitse concern.

Deutsche Bank richt het vizier sinds enkele jaren ook nadrukkelijk op Internet. De bank zal daartoe jaarlijks een bedrag tot een miljard euro investeren in Internetactiviteiten. In samenwerking met enkele gerenommeerde partners moet het wereldwijde datanet worden uitgebouwd tot een nieuwe basis voor bankzaken.