De Nederlandse Opera verhoogt toegangsprijzen

De Nederlandse Opera is tegen het plan van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties om niet langer opera's op de tv mede te financieren. Vanwege de hoge subsidie – voor de komende periode is meer dan 40 miljoen per jaar gevraagd – moet een groot publiek in staat zijn daarvan kennis te nemen, zei zakelijk directeur Truze Lodder gisteren bij de presentatie van het nieuwe seizoen.

De Opera verhoogt in het komende seizoen de meeste prijzen om de verhouding tussen de subsidie en de eigen inkomsten gelijk te houden. De duurste kaarten gaan omhoog van 125 naar 140 gulden, de goedkoopste gaan van 45 naar 50 gulden. De verlaagde prijzen bij CJP en Pas65+ blijven voor de drie laagste rangen gelijk. De Nederlandse Opera krijgt 78 procent van het budget uit subsidies en 22 procent via de kassa.

De Nederlandse Opera brengt, na een tijdelijke vermindering van het aantal voorstellingen wegens de productie van Der Ring des Nibelungen, het komende seizoen weer het normale aantal van 100 voorstellingen in het Amsterdamse Muziektheater. Daarnaast gaan tijdens het Holland Festival 2001 in de Amsterdamse Stadsschouwburg negen voorstellingen van de nieuwe opera Johnny & Jones van componist Theo Loevendie en tekstschrijver Carel Alphenaar.

De Opera komt met nieuwe producties van Strauss' Capriccio (met Charlotte Margiono in de hoofdrol), Szymanowski's Król Roger, Brittens Peter Grimes, Wagners Tristan und Isolde (begeleid door het Rotterdams Philharmonisch orkest o.l.v. Sir Simon Rattle), Berlioz' Béatrice et Bénédict en Moesorgski's Boris Godoenov in de regie van Willy Decker met de Britse bas John Tomlinson in de titelrol. Chef-dirigent Edo de Waart dirigeert Peter Grimes, een reprise van Mozarts Le nozze di Figaro, Béatrice et Bénédict (begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest) en Boris Godoenov.

Eerste gastdirigent Hartmut Haenchen leidt Capriccio, Król Roger en de reprise van Tsjaikovski's Jevgeni Onjegin. Verder gaan reprises van Rossini's Il barbiere di Siviglia (regie: Dario Fo) en Monteverdi's L'Incorononazione di Poppea in de regie van artistiek leider Pierre Audi, die volgend jaar geen nieuwe voorstelling ensceneert. Charlotte Margiono vertolkt na haar optreden in Die Meistersinger von Nürnberg in de toekomst andere Wagnerrollen: Elsa in Lohengrin en Elisabeth in Tannhäuser. Der Ring des Nibelungen zal ook in de komende jaren weer worden uitgevoerd. De voorstellingen in het Holland Festival, dit jaar Aida en volgend jaar Boris Godoenov, worden net als de Ring vertoond op een videoscherm in het Amsterdamse Oosterpark.