CIA onderzoekt `hyperactieve' Castro

Lijdt de 73-jarige Cubaanse leider Fidel Castro aan `geriatrische hyperactiviteit'? Gezien Castro's recente gedrag in de zaak rond de zesjarige bootvluchteling Elián González, vrezen de VS kennelijk het ergste. De CIA moet een nieuw psychologisch profiel van Castro maken.

Dit meldt de Amerikaanse krant Miami Herald. Het verzoek volgt op een toespraak van Brian Latell, oud-analist van de CIA, die onlangs waarschuwde dat de Cubaanse leider met de jaren allerminst milder wordt. Communistische leiders hebben vaker de neiging op bejaarde leeftijd het revolutionaire vuur te hervinden, aldus Latell, en zich in riskante avonturen te storten. Als voorbeelden noemde hij Mao Zedong, die op 73-jarige leeftijd de Culturele Revolutie ontketende, Chroesjtsjov, die op zijn 68ste de Cubaanse rakettencrisis ontketende, en Brezjnev, die op 72-jarige leeftijd Afghanistan binnenviel.

De CIA maakt regelmatig psychologische profielen van buitenlandse leiders om hun acties beter te kunnen voorspellen. De bijna hysterische reactie van Castro op de zaak-Elián González deed in de VS de wenkbrauwen al fronsen. Castro sprak van een `oorlog' en stelde de VS een ultimatum. Daarna begon hij een felle campagne tegen de VS. Vreemder nog is zijn gedrag rond de uitzetting van de Cubaanse vice-consul José Imperatori uit de VS. Hij werd van spionage beticht, en in zulke gevallen is het regel dat een diplomaat met stille trom zijn gastland verlaat. Imperatori kreeg evenwel opdracht afstand te doen van zijn diplomatieke status en een proces te eisen om zijn naam te zuiveren. Vervolgens ging hij in hongerstaking. Na zijn uitzetting probeerde hij zijn hongerstaking voort te zetten in Canada. Castro rechtvaardigde dit bizarre spektakel met een brief aan de Canadese premier Chrétien waaraan kop noch staart zat.

Castro lijkt fysiek in orde, al onderbrak hij op 30 oktober met de woorden ,,speel even wat leuke muziek tot ik terug ben'' een tv-toespraak voor toiletbezoek. Maar zijn toespraken zijn onsamenhangend en extreem. Zo noemde hij het politie-optreden tegen betogers bij de WTO-conferentie in Seattle onlangs ,,erger dan Pinochet na zijn coup in Chili''.