Carlsberg bijna rond met Bass

De Deense brouwer Carlsberg, de in omvang zevende bierbrouwer ter wereld, bevindt zich in verregaande onderhandelingen over de overname van de Britse brouwer Bass. Dat meldt het conservatieve Deense dagblad Berlingske Tidende. Beide bedrijven gaven gisteren toe dat er een intentieverklaring is getekend.

Zo'n overname zou een tegenslag zijn voor de Nedelandse brouwer Heineken, de op een na grootste bierproducent ter wereld, die ook geïnteresseerd zegt te zijn in het Britse bierbedrijf. Bass heeft op het ogenblik een alliantie met Heinekens concurrent, bierbrouwer Grolsch.

Carlsberg en Bass hebben zondag een vertrouwelijk akkoord getekend waarin de twee partijen beloven geen nieuws naar buiten te brengen over de onderhandelingen, meldt een woordvoerder van de Deense bierbrouwer. Carlsberg wilde wel kwijt dat het bezig is met het doorlichten van de financiële administratie van Bass, het tweede grootste bierbedrijf van Groot-Brittannië.

Aan Bass zou een prijskaartje van 7 miljard gulden hangen. De waarde van Bass wordt dooor analisten geschat op 1,8 miljard pond (6,4 miljard gulden). Het is niet duidelijk of Heineken ook nog met een bod komt. Een woordvoerder laat weten: ,,We willen niet vertellen waar we staan in het onderhandelingsproces, maar we zijn er wel bij betrokken.''

Bass besloot vorige maand zijn bieractiviteiten in de etalage te zetten. Het bedrijf, dat zes brouwerijen in Groot-Brittannië bezit, wil zich concentreren op de hotelmarkt. Bass is eigenaar van hotelketens als Inter-Continental en Holiday Inn en ook Hotel Des Indes en Amstelhotel. Bass heeft een martktaandeel van 25 procent in de Britse biermarkt en is eigenaar van de pilsmerken Carling en Tennant's.

Bass behaalde in 1999 met zijn bierdivisie 7 procent meer winst, zo maakte het bedrijf in december bekend. De nettowinst groeide tot 160 miljoen pond (577 miljoen gulden) en de omzet steeg met 3 procent tot 1,84 miljard pond (6,6 miljard gulden). De Britse biermarkt heeft niettemin de laatste jaren last van overcapaciteit. De bierconsumptie in Groot-Brittannië daalde tussen 1990 en 1997 met 7 procent.