Bonden: banen weg bij bankfusie

De Duitse vakbonden vrezen dat de op handen zijnde fusie tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank tot een dramatisch banenverlies zal leiden. Zeker 30.000 banen zullen in Duitsland verdwijnen, blijkt uit prognoses van de vakbond voor het bankbedrijf en de DAG (Deutsche Angestellten-Gewerkschaft).

,,De giganten van de Deutschland AG delen de markten op. Onze taak is het in dit spel op te komen voor de belangen van de werknemers'', zei Klaus Carlin, die namens de vakbond Handel, Banken en Verzekeringen in de raad van toezicht zit van Dresdner Bank en Allianz (verzekeraar en grootaandeelhouder).

De ervaring leert dat na een fusie gemiddeld een derde van het personeel in Duitsland wordt weggesaneerd, reageerde Gerhard Renner, die voor de DAG-bond in de raad van toezicht van Deutsche Bank en Allianz zit. De bonden vrezen vooral dat de fusie zal leiden tot sluiting van honderden onrendabele bankfilialen, omdat de nieuwe bank volledig wil inzetten op thuisbankieren via Internet.

Vandaag zijn de raden van toezicht van Deutsche Bank en Dresdner Bank in Frankfurt bij elkaar om hun toestemming te geven aan de plannen van het management om beide banken samen te voegen. Morgen willen de beide bestuursvoorzitters, Rolf Breuer van Deutsche Bank en Bernhard Walter van Dresdner Bank, de fusie bekendmaken.

De fusie zou tot de grootste bank ter wereld leiden met een balanstotaal van 2,5 biljoen (2.500.000.000.000) mark met meer dan 120.000 werknemers waarvan 90.000 in Duitsland en ongeveer 3.800 filialen.

Financiële experts in Frankfurt hebben positief op de fusievoornemens van de nummer een en de nummer drie in het Duitse bankwezen gereageerd. Er gingen al langer geruchten over nieuwe fusies van Duitse banken, maar samenvoeging van Deutsche en Dresdner is het betere alternatief, zei Volker von Krüchten, financieel specialist bij BHF-Bank. Beide banken verdienen het grootste deel van hun geld met investment banking en vermogensbeheer. Op deze terreinen is meer groei te bereiken dan met de particuliere klantensector, meent Von Krüchten. De twee banken zouden het onrendabele klantenverkeer aan verzekeraar Allianz overdoen, die in beide banken aandeelhouder is.

De grote banken zijn op de beurs van Frankfurt ondergewaardeerd onder meer omdat ze er een duur netwerk op nahouden voor particuliere klanten. De sanering van de grote hoeveelheid filialen betekent volgens financiële analisten derhalve een ,,doorbraak''. De beurs reageerde dan ook uitgelaten op de komende megafusie. De koersen van Deutsche en Dresdner Bank schoten respectievelijk met 9,2 procent en 20 procent omhoog. Deutsche Bank noteerde 94,90 euro, Dresdner 57 euro. Ook Allianz maakte een koerssprong van 12 procent tot 380 euro.

De fusie tussen beide banken maakt deel uit van een radicale herstructurering van het Europese bankwezen als gevolg van de opening van de grenzen en de Internet-revolutie in het bankbedrijf. Wat fusies en overnemingen betreft lopen Duitse banken behoorlijk achter, meent Andreas Pläsier van de Hamburgse Landesbank. In Spanje zijn van de vroegere zes banken nog maar twee grote banken over, in Frankrijk en Zwitserland zijn er ook twee grote spelers op de markt. Nu zijn de Duitsers eindelijk zover, aldus Pläsier.

BANKENpagina 19