Beurs uit zijn hum, Ahold gebeten hond

De koersval van Procter & Gamble sleepte niet alleen gisteren Wall Street met zich mee, maar had vanmorgen ook zware gevolgen voor Ahold. Het retailconcern moest 6,5 procent in koers achteruit tot 22,30 euro.

De forse overname van US Food Service die Ahold doet in de Verenigde Staten vergt een omvangrijke emissie, en het vooruitzicht daarvan beviel beleggers niet. De winstval van Procter & Gamble in de VS straalde daardoor extra af op het aandeel Ahold. Ook Unilever, een van Procter & Gambles grootste concurrenten, gaf terrein prijs, met een daling van 2 procent op 42,00 euro. Het aandeel is daarmee op weg naar zijn laagste koers in 3 jaar. Ook Heineken en Numico stonden onder druk.

De stemming op het Damrak was over het algemeen niet best. Op Wall Street sloot het Dow Jones-gemiddelde na een daling met 3,7 procent overtuigend onder de grens van 10.000 punten, en ditmaal moest ook de Nasdaq-index terug. Gevolg was dat zowel traditionele als technologie-aandelen het moeilijk hadden. Er waren uitzonderingen: Philips was een van de weinige uit de technologiesector die mochten stijgen. Het aandeel was 3,3 procent hoger op 206,60 euro na een aanbeveling van Morgan Stanley Dean Witter.

Zwaarst wegende stijger was Koninklijke Olie, dat op basis van de gestegen olieprijs met 4,1 procent steeg tot 58,55 euro. Ook TNT Post Groep kon omhoog. Nieuws was er niet, maar TNT liet vanmorgen weten morgen wel met een aankondiging te komen. De verwachtingen liepen in de loop van de ochtend sterk op, want tegen het middaguur was TNT al 11,3 procent hoger op 27,78 euro.

De grote stijgers konden niet voorkomen dat de AEX-index lager was. De index daalde met 5,03 punten tot 672,18 punten. Die daling viel ongeveer in het gemiddelde van de Europese beurzen vanmorgen.

Zorgen om een verslechtering van het renteklimaat, met name in de Verenigde Staten, eisten vanmorgen hun tol van de financiële sector. ING was 2,3 procent lager, ABN Amro moest 1,8 procent terug en Aegon 2 procent tot zijn laagste koers sinds oktober 1998. Fortis ontkwam als enige aan de malaise, met een stijging van 3 procent. De tegenvallende Nasdaq zorgde voor dalingen bij de technologie- en telecommunicatiefondsen. UPC moest 1,6 procent terug, KPN 3,8 procent en ASML 3,0 procent. Getronics hield de schade beperkt tot een daling met 0,1 procent.

Onder de uitgevers was VNU de enige winnaar, met een kleine stijging van 0,9 procent. Wolters Kluwer moest echter 2,8 procent terug en Elsevier zette zijn koersval voort met een daling van ditmaal 3 procent. Onder de Midkap-fondsen viel vooral Cap Gemini op, dat met 9,25 procent omhoog kon. De koers van de Europese munt, de euro, bleef vanmorgen zeer zwak, ondanks de daling op Wall Street die doorgaans juist slecht is voor de dollar. De euro noteerde 0,9564 dollar, een klein verlies ten opzichte van gisteren.