Beoogd topman IMF

Op de kwaliteiten van de nieuwe Duitse kandidaat voor het IMF-voorzitterschap kan de benoeming ditmaal niet stuklopen. Horst Köhler (57) is een van de ,,meest excellente internationale financiële experts'' die Duitsland rijk is, prees CDU-fractievoorzitter Friedrich Merz gisteren de kandidaat aan.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft ditmaal zijn oog laten vallen op een vakman van de oppositie, want Köhler is een christen-democraat. De bankier Köhler is in tegenstelling tot Koch-Weser geen onbeschreven blad. Hij geniet een grote reputatie op het gebied van internationale financiën en was vele jaren namens Duitsland verantwoordelijk voor de betrekkingen met het IMF. In 1990 volgde Köhler Hans Tietmeyer op als staatssecretaris van Financiën en reisde hij als `sjerpa' van toenmalig bondskanselier Helmut Kohl mee naar alle internationale economische topbijeenkomsten.

In 1993 maakte Köhler de sprong naar de bankenwereld en werd president van het Duitse Sparkassen- en Giroverband. Als topman van het grootste particuliere klantennetwerk in Duitsland joeg hij regelmatig de elite van de grootste banken (Deutsche Bank, Commerzbank, Dresdner Bank) tegen zich in het harnas. Toen hij de particuliere banken eens voor de voeten wierp in tegenstelling tot de Sparkassen nauwelijks belasting te betalen, waren de topbankiers in Frankfurt over deze `brutaliteit' not amused.

De regering in Parijs zal het zwaar vallen iets tegen Köhler in te brengen, want Köhler is officier van het Erelegioen. De hoge onderscheiding heeft hij nog van voormalig president Mitterrand gekregen als een van de architecten van de Europese Monetaire Unie. Köhler was een van de toponderhandelaars bij het Verdrag van Maastricht.

In 1998 werd Köhler vanwege zijn vakkennis en ervaring unaniem gekozen als president van de Oost-Europese Ontwikkelingsbank in Londen. In deze functie gaf Köhler aan een van de grootste problemen prioriteit, die ook het IMF nauw raakt: Rusland. De bank in Londen levert vooral steun bij de herstructurering van de industrie in Rusland, terwijl het IMF geholpen heeft bij stabilisatie van de overheidsfinanciën. Aan doorzettingsvermogen en bereidheid conflicten aan te gaan ontbreekt het Köhler niet.