Beleggers willen stemmen op afstand

De Nederlandse pensioenfondsen hebben alle beursgenoteerde bedrijven verzocht zo snel mogelijk een registratiedatum vast te stellen voor stemmen op afstand. Dat is nodig om te kunnen stemmen zonder aanwezig te zijn op de aandeelhoudersvergadering. Een recente wetswijziging heeft de mogelijkheid sterk vergemakkelijkt om de eigenaren van een Naamloze Vennootschap meer te betrekken bij hun bedrijf. Dit jaar is een overgangsjaar. Het prikken van een datum waarop iemand voor het uitbrengen van een stem geacht wordt aandeelhouder te zijn, wordt overgelaten aan de NV. Daarna moet de aandeelhoudersvergadering het bestuur van het bedrijf volmacht geven de dag vast te stellen.

De pensioenfondsen verwachten dat institutionele beleggers, nu vaak de grote afwezigen op een vergadering, echt op afstand zullen gaan stemmen. Van een groep grote concerns is bekend dat zij al dit jaar het nieuwe systeem gaan hanteren: ABN Amro, Aegon, Ahold, Akzo, Buhrmann, Nedlloyd en Unilever. (ANP)