`Vrouwenbier maakt niet dik'

De Duitse brouwerij Engel brengt sinds een week het vrouwenbier `First Lady' op de markt.

De Nederlandse bierbrouwers Grolsch en Gulpener waagden in 1998 al een poging: Brunette, bier speciaal voor vrouwen. Volgens de twee producenten een donker, zoet biertje en met drie procent alcohol niet zo zwaar als bestaande bieren. Maar de Nederlandse vrouwen grepen liever naar het traditionele `oud bruin' of in de meeste gevallen, naar wijn of sekt. Een jaar na de introductie: exit Brunette.

De resultaten van een recent Duits marktonderzoek tonen geen ander beeld over de populariteit van een biertje onder vrouwen. Zestig procent van de Duitse vrouwen drinkt nooit een pilsje. Maar brouwerij Engel in het Zuid-Duitse Crailsheim ziet wel toekomst in een biersoort voor vrouwen.

Het bedrijf verkoopt sinds deze maand het donkere `First Lady', met 5,9 procent alcohol relatief krachtig en niet zo bitter als normaal bier. Om de consumptie te stimuleren pakt de Engel-brouwerij het vooroordeel aan dat bier dik maakt. Met 56 kilocalorieën per tien centiliter is First Lady minder dikmakend dan sekt (83 kcal) en wijn (70 kcal).

Het is onduidelijk of het vrouwenbier binnenkort ook in de Nederlandse winkels te verkrijgen is. Brouwerij Grosch is daar sceptisch over. ,,Gelet op eerdere pogingen kan ik mij nauwelijks voorstellen dat het nieuwe bier veel verkocht zal worden'', zegt een woordvoerder van de Groenlose brouwerij. ,,De biermarkt is verzadigd, maar er zouden nieuwe perspectieven ontstaan wanneer we vrouwen aan het bier zouden krijgen.''

De Vereniging Nederlandse Vrouwen Beweging is in ieder geval niet te paaien voor een biertje, en al zeker niet het speciale vrouwenbier. ,,We drinken hier geen alcoholische dranken en daarbij is 5,9 procent wel aan de hoge kant'', zegt bestuurslid A. van der Kuil-Ellerman.

E. Bakker van de Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier (PINT) steekt haar mening niet onder stoelen of banken. ,,Bier alleen voor vrouwen is toch belachelijk. Er zijn al genoeg goede en lekkere bieren in binnen- en buitenland. En waarom een tweedeling van mannen en vrouwen?'' Bakker denkt dat het nieuwe biersoort geen lang leven beschoren is. ,,Dit is gedoemd tot mislukken. Ik voorzie een Buckler-effect.'' Na een verpletterende kritiek van cabaretier Youp van 't Hek kon brouwer Heineken dit alcoholvrije bier van de Nederlandse markt halen.

    • Marc Evers