Voorzitter EU weigert bezoek aan Oostenrijk

De Portugese premier Guterres weigert om als voorzitter van de Europese Unie Oostenrijk te bezoeken. Ter voorbereiding van de topbijeenkomst van Europese regeringsleiders, later deze maand in Lissabon, bezoekt Guterres alle EU-hoofdsteden behalve Wenen. De Oostenrijkse kanselier Schüssel heeft ingestemd met het voorstel van de Portugese premier om elkaar volgende week maandag in Brussel te ontmoeten.

De weigering van Guterres om naar Wenen te gaan betekent dat het Portugese voorzitterschap van de EU de sancties tegen Oostenrijk uitbreidt. Vorige maand maakte Portugal als EU-voorzitter namens veertien EU-regeringen bilaterale diplomatieke sancties tegen Oostenrijk bekend. Dat gebeurde als reactie op de vorming van een Oostenrijkse regering waaraan de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider deelneemt. Met nadruk hebben de veertien EU-lidstaten sindsdien verklaard dat ondanks de bilaterale maatregelen tegen Oostenrijk, de EU normaal verder zou functioneren.

Volgens een Portugese diplomaat dient de rondreis van Guterres het functioneren van de EU. Voordat hij besloot om Wenen te mijden en Schüssel een ontmoeting in Brussel voor te stellen, zou de Portugese premier met andere EU-regeringsleiders hebben overlegd. De Oostenrijkse president Klestil bezoekt morgen in Brussel de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi.

Tot nu toe zijn bij formele bijeenkomsten van EU-ministers Oostenrijkers gewoon aanwezig, hoewel ze meestal geen hand van hun collega's krijgen. De Belgische minister van Defensie Flahaut weigerde vorige week in gezelschap van zijn Oostenrijkse collega te lunchen onder het motto: ,,Ik eet niet met fascisten.''