Volksdans met swing en spitzen

Na de naamsverandering van Folkloristisch Danstheater in Het Internationaal Danstheater, is er nu een nieuwe omwenteling bij het Amsterdams gezelschap. De traditionele dansen in kostuums hebben in de nieuwe productie Met handen en voeten plaats gemaakt voor breakdance en tapdans op housemuziek.

Maurits van Geel, artistiek leider en bedenker, wilde een verband leggen tussen de traditionele volksdansen en de jongerencultuur van vandaag. In 1991 deed hij dat in Dance4ever ook al, nu bouwde hij zijn idee uit. Van Geel, zijn dramaturge Brigitta Hauer en theatermaker Karel de Rooij lieten vijftien choreografen korte stukken maken die ze als in een musical aaneen smeedden. De één liet zich choreografisch inspireren door de zigeunerdans, de ander door flamenco, klassiek ballet of Argentijnse tango. En door vrijwel allemaal werden de tradionele hakken-tenen, dijenkletsers en tappende voeten in een dynamisch en aanstekelijk discoritme omgezet. Zeker als de bijna dertig dansers tegelijk het toneel bevolken en perfect synchroon bewegen, is Met handen en voeten een aangenaam schouwspel.

Voor de nodige gevoeligheid en rust zorgen met name ex-Djazzex-choreograaf Glenn van der Hoff en Judith Nab. Van der Hoff opent de voorstelling met een dans uitsluitend voor handen. Die steken door een stoffen podium heen zoals kunstzwemsters uitsluitend hun benen boven water houden. Subtiel belicht bewegen die handen synchroon of solo, wat een even poëtisch als grappig effect sorteert.

Judith Nab van Théâtre Espace projecteert het lichaam van een danseres met licht op een groot doek. Door de lamp te verplaatsen wordt haar lichaam in hoog tempo meters lang om even snel weer te krimpen tot normaal menselijke proporties. Een oude truc uit het schimmenspel, maar altijd effectief.

De dansers vormen twee gangs, als in de musical West Side Story. De jongens tegen de meisjes, het ene groepje tegen het andere, de sul tegen de stoeren. Want Het Internationaal Danstheater komt met een boodschap van goed en kwaad die er duimendik bovenop ligt en ooit thuis hoorde in het educatieve kindertheater. Mede hierdoor krijgt de avond een gedateerd, zoetsappig tintje. Maar dat ben je snel vergeten als je de fabuleuze dansers aan het werk ziet. Zij zijn de sterren van de avond en slaan zich met verve door folkloristische traditie, breakdancen en zelfs spitzenwerk heen in een wervelende show voor de hele familie.

Voorstelling: Met handen en voeten. Door: Het Internationaal Danstheater. Productie: Maurits van Geel. Gezien: 2/3, Meervaart Amsterdam. Tournee t/m 25/5. Inl.: (020) 6239112.