Vervolging na smaad op pamflet

Een vader in Enschede wordt door justitie vervolgd wegens smaad en laster. Hij had vorig najaar pamfletten opgehangen met de naam en de foto van een 23-jarige plaatsgenoot die zijn 14-jarige dochter zou hebben verkracht. Volgens het openbaar ministerie heeft deze man daar echter niets mee van doen.

De vader betichtte via zo'n duizend affiches de plaatsgenoot ervan in januari vorig jaar zijn dochter op een schoolplein te hebben verkracht. Op het affiche had de vader ook vermeld dat de man een ,,gevaar voor kleine meisjes'' was. Nadat de dochter aangifte had gedaan, werd de 23-jarige man opgepakt en ondervraagd op het politiebureau. Wegens ,,gebrek aan bewijs'' werd hij heengezonden.

De vader gaat er nog altijd van uit dat de man zijn dochter wel degelijk heeft verkracht. Dat was voor hem reden de pamfletten op te hangen. Toen deze de affiches met zijn naam en afbeelding zag hangen, deed hij aangifte van smaad en laster. Justitie is van mening dat de vader ten onrechte voor eigen rechter heeft gespeeld. Hij kan tot maximaal zes maanden cel worden veroordeeld.

De pamfletten leidden uiteindelijk tot de oprichting van de Stichting Registratie Opgespoorde Pedofielen (Strop) die zich tot doel heeft gesteld de woonadressen van veroordeelde pedofielen via Internet openbaar te maken.