UPC neemt estafettestok over op beurs

Een forse stijging van kabelbedrijf UPC voorkwam vanmorgen een daling van de AEX-index. De koerswinst van World Online in de grijze handel verhitte de stemming rond de beursgang van het Internetbedrijf.

Voor een aandeel World Online werd vanmorgen een biedkoers bereikt van 120 euro, tegen een maximale introductieprijs van 43 euro voor de beursgang volgende week vrijdag. Het verschil tussen de beoogde introductieprijs en de prijs op de grijze markt is vergelijkbaar met dat van het Franse Libertysurf dat volgende week donderdag in Parijs wordt gelanceerd. Daar is de introductiekoers maximaal 41 euro, en werd vanmorgen in de voorhandel een biedkoers genoteerd van 110 euro.

Het enthousiasme van beleggers voor alles wat `tech' is werd vanmorgen ook weerspiegeld in de koers van UPC. Dat aandeel steeg met 8,8 procent naar 244,80 euro. Twee overnames van telecombedrijven in Noorwegen veroorzaakten de koerswinst van UPC, dat sinds 21 januari in koers verdubbeld is.

De winst van UPC maakte verliezen op de rest van de beurs meer dan goed, zodat de AEX-index tegen de Europese trend in 3,38 punten klom naar 683,60 punten – een stijging van 0,5 procent.

Tot de verliezers behoorde KPN, dat 2,5 procent daalde nadat bleek dat een overname van deeldochter KPNQwest op de tocht lijkt te staan. Verder moest Endemol 1,60 euro inleveren op 96 euro en Versatel 2,05 euro op 72 euro. Philips liet één procent liggen op 209,35 euro.

Na een tussensprint, die het aandeel Elsevier vanaf begin dit jaar tot half februari van 12 euro naar 15 euro opstuwde, ging het vanmorgen verder bergafwaarts met de Brits-Nederlandse uitgever. Elsevier verloor 5,5 procent op 9,73 euro, en dat was des te pijnlijker omdat de andere uitgever wel winst boekten. VNU was 1,3 procent hoger, en Wolters Kluwer kreeg er 2,8 procent bij. Ook Ahold zat goed met een winst van 65 eurocent op 24,20. Het detailhandelsconcern zou later op de dag met jaarcijfers komen.

Ondanks alle vooruitzichten op een productieverhoging door OPEC, eind deze maand, bleef de olieprijs stijgen. Onzekerheid over de hoogte van de voorraden stuwde Brent-olie op tot boven de dertig dollar per vat. Koninklijke Olie voer daar wel bij: het aandeel was een half procent hoger op 55 euro.

Bij de kleinere fondsen was het sentiment niet al te goed. Het bekendgemaakte forse verlies van Atag kostte 2,10 euro op 10 euro, een neergang met ruim 17 procent. Maar ook fraaie cijfers leverden veelal niets op: de bekendmaking van 36 procent meer winst bij Ordina leidde tot een euro koersverlies op 40,50 euro. Het goed boerende Reesink noteerde onveranderd 50,90.

De euro nestelde zich vanmorgen op de valutamarkt onder de 0,96 dollar per euro. Een tegenvallende stijging van de Duitse industriële productie in januari was daarvan de oorzaak.