Simpel

Hoewel Frank Rijkaard na afloop van Nederland-Duitsland geen reden tot loodzwaar pessimisme zag, moest hij toch even kwijt dat Oranje hem het beste beviel als de ploeg `simpel' speelde. Daar zit ik dan een beetje mee. Want de bondscoach gaf tegelijkertijd aan, dat voetbalminnend Nederland altijd hartstochtelijk verlangt naar `mooie acties' en dat er dus een verschil zou bestaan tussen simpel en mooi voetbal.

Is dat wel zo? Als Ronald de Boer een schitterende pass `over de hele' geeft, die flitsend door Boudewijn Zenden op de slof wordt genomen en gepromoveerd tot gaaf doelpunt, dan is dat volgens mij zowel simpel als magnifiek en komt het tegemoet aan ieders wensen. Het verlangen naar mooie acties hoeft helemaal niet te botsen met de nuchtere aanpak die Rijkaard in gedachten heeft. Zijn eigen loopbaan als speler getuigt ervan dat hij de schoonheid van bepaalde combinaties allerminst schuwde.

Waar Rijkaard voor waarschuwt, is gallery play, het opgaan in aardig uitziende, vaak individuele acties die niet in het belang van het elftal zijn en meestal ontstaan uit de ongebreidelde zucht om persoonlijk te schitteren.

Enigszins tot mijn schrik heb ik gemerkt dat uit het feit van die ene overwinning op Duitsland de sterke verwachting is ontstaan dat Oranje nu meteen gaat doorstoten naar de Europese titel. Het is hollen of stilstaan met de publieke opinie. Na tien remises overheerste een dof gevoel van onmacht, maar na één fraaie winst stevent Oranje triomfantelijk op de titel af. Ongenuanceerder kan het niet!

De realiteit is anders: Feyenoord wint prachtig van Lazio in Rome en verliest luttele dagen later met 3-0 van Heerenveen. Dát is voetbal in Nederland. Het begint bij strijd en agressie en dat kan een ploeg de ene keer beter oppakken dan de andere keer. Wij zitten in een periode waarin de teams elkaar voetballend niet zoveel ontlopen. Je mag verwachten dat dit ook zal gelden voor het Europees Kampioenschap.

Effectief en mooi winnen van Duitsland is fijn, maar het garandeert niets. Verhogen van de mentale weerbaarheid zal een van Rijkaards voornaamste doelstellingen zijn in de komende maanden.

Zo immuun mogelijk worden voor tegenslagen, zo simpel mogelijk spelen, maar niet simpel als een ander woord voor primitief.