Servië: zender uitgeschakeld

Vijf politiemannen hebben gisteren in Belgrado een transmissiezender van Studio B – een radio- en televisiestation van de Servische oppositie – vernield. Twee employés werden afgetuigd, waarna de vijf de zender onklaar maakten. Ze waren kennelijk vaklieden: de kabels van Studio B werden vernield, terwijl die van staatstelevisiestations in hetzelfde gebouw ongemoeid werden gelaten. Enkele uren later droeg het bewind Servië Studio B op 850.000 dollar te betalen voor het gebruik van de frequenties van de overheid. Een rechter deed daar nog een schepje boven op: hij veroordeelde de zender tot een schadevergoeding van 40.000 dollar wegens smaad. Het proces was aangespannen door een politieman.

De acties tegen Studio B maken deel uit van een offensief van het regime tegen de onafhankelijke media, waarvan vorige week al een groot dagblad het slachtoffer werd. Het werd per regeringsdecreet ondergebracht bij een door het bewind gecontroleerde uitgeverij, nadat een rechter de privatisering van het blad ongeldig had verklaard. De overval op Studio B is de eerste waarbij fysiek geweld werd gebruikt. (Reuters, AFP)