Romantiek

Hans Ree besloot zijn column (22 februari) met een gedicht van Rudi ter Haar dat hij de titel meegaf Romantiek. Elders zag ik al eerder dit gedicht geciteerd onder deze onjuiste titel. Is de bloemlezing van Gerrit Komrij de bron van dit misverstand?

In de bundel Citroen, Citroen (`Loof de Heer' is kampioen), uitgave Stichting Propria Cures, 1972, staat dit gedicht echter afgedrukt onder de titel De uitvinding van de romantiek. Titel en gedicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en in het bijzonder bij dit gedicht maakt het een heel verschil als de titel foutief wordt weergegeven.

Met alleen Romantiek boven het gedicht:

De zon gaat onder,

Ik voel me bijzonder.

lijkt het alsof er een definitie van `romantiek' wordt gegeven. Dit lijkt me niet de bedoeling van de dichter. De betekenis van het gedicht in de column van Hans Ree zou in zijn complete weergave ook een andere zijn.

Het verschil zit hem in de ironie, die ontbreekt wanneer het gedicht alleen onder de titel Romantiek wordt geciteerd.