Renault: miljard voor Samsung Motors

Het noodlijdende Zuid-Koreaanse Samsung Motors wordt waarschijnlijk overgenomen door Renault. Het Franse autoconcern is bereid 450 miljoen dollar (1,05 miljard gulden) te betalen voor de noodlijdende auto-activiteiten van het conglomeraat Samsung.

De overname moet plaatsvinden via een gezamenlijke vennootschap waarin Renault een belang heeft van 70 procent. Samsung, vooral bekend om zijn elektronica, krijgt 30 procent van de aandelen. Renault steekt in eerste instantie 235 miljoen dollar in de vennootschap, Samsung 100 miljoen dollar. Waar het overige geld vandaan komt, is niet duidelijk.

Schuldeisers weigeren vooralsnog in te stemmen met het bod. ,,De overnameprijs moet minstens 1 miljard dollar bedragen'', aldus een van hen. Volgens een woordvoerder van de bank Hanvit, waarbij Samsung het merendeel van de schulden heeft uitstaan, is het bod al officieel afgewezen.

De toorn van de schuldeisers richt zich vooral op de weigering van Renault om de schulden van Samsung Motors over te nemen. Die bedragen omgerekend zo'n 8,2 miljard gulden.

Samsung Motors startte zijn activiteiten in 1995 met hulp van het Japanse Nissan, nu partner van Renault. Het werd echter het symbool van Zuid-Koreaanse grootheidswaanzin; de ambitie van de Zuid-Koreanen overal in te willen uitblinken. De autotak van Samsung bouwde alleen maar schulden op. Het belangrijkste bezit is een autofabriek in Pusan. (AFP)