Rechter Chili: hef immuniteit Pinochet op

Een Chileense rechter heeft een hof van beroep gevraagd de onschendbaarheid van Augusto Pinochet op te heffen teneinde hem te berechten voor de verdwijning van negentien mensen en de moord op 53 anderen na zijn staatsgreep in 1973.

Rechter Juan Guzman, die gisteren zijn handtekening zette onder het verzoek om opheffing van de immuniteit die Pinochet geniet als senator voor het leven, treedt op als onderzoeksrechter in 61 gevallen van moord op of de verdwijning van tegenstanders of vermeende tegenstanders van Pinochets regime. Na de staatsgreep van 1973 trok een groep hoge officieren door Chili in wat bekend werd als ,,de karavaan des doods''. Ze elimineerden op basis van tevoren opgestelde lijsten leden en kopstukken van de omver geworpen socialistische partij en mensen die bekend stonden om hun linkse sympathieën.

Het hof van beroep moet bepalen of het bewijsmateriaal voldoet om Pinochets immuniteit op te heffen. De stap van rechter Guzman komt slechts enkele dagen na de triomfantelijke terugkeer van Pinochet naar Chili, na 503 dagen onder huisarrest in Engeland. De Britten lieten Pinochet gaan omdat de 84-jarige oud-dictator wegens hersenbeschadiging en suikerziekte geen proces zou kunnen doorstaan, maar eenmaal in Chili terug bleek Pinochet relatief goed ter been en geestelijk alert tijdens het heldenwelkom dat het leger en zijn aanhangers hem bereidden.

Advocaten van mensenrechtenorganisaties hebben zich sindsdien verontwaardigd uitgelaten over de show van sympathie voor Pinochet van de kant van de strijdkrachten. Deze week zouden ze een historisch akkoord sluiten met het leger over een onderzoek naar de duizenden gevallen van moord en verdwijning tijdens Pinochets regime. Nu het leger zo duidelijk blijk heeft gegeven van zijn sympathie voor de ex-opperbevelhebber overwegen ze dat akkoord niet te sluiten. Ze gaan ervan uit dat ze nooit achter de waarheid komen als het leger Pinochet blijft beschermen.

In Londen hebben Pinochets verdedigers gisteren ook hun laatste slag gewonnen: ze kregen voor elkaar dat de Britse regering opdraait voor de naar schatting 500.000 pond die Pinochets verdediging heeft gekost. (Reuters, AP)