`OPEC-landen zetten al meer olie af'

De grote olielanden houden zich niet meer aan de afspraken van vorig jaar om de olieproductie te beperken. Dat blijkt uit onderzoek onder functionarissen van de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, en andere deskundigen in de olie-industrie.

In februari hebben de OPEC-leden, inclusief Irak – dat zich niet verplichtte tot productiebeperkingen – 26,98 miljoen vaten (van 159 liter) per dag afgezet op de wereldmarkt. Dat is 690.000 vaten meer dan in januari. De olieproducerende landen hebben zich in februari voor tweederde gehouden aan de OPEC-afspraken tegen 73 procent in januari. Het onderzoek duidt erop dat de olielanden al trachten de olieprijs te drukken. Veel succes heeft dit overigens niet. Gisteren schommelde de olieprijs opnieuw rond het hoogste niveau sinds januari 1991. Voor een vat Brent-olie werd op de Londense termijnmarkt 29,4 dollar betaald. (Reuters)