Oininio moet pand uit

Het `spirituele warenhuis' Oininio van Ronald Jan Heijn moet het kapitale pand tegenover het Centraal Station in Amsterdam voor 1 april verlaten. Dit heeft de kantonrechter vanochtend bepaald. De ontruiming was aangevraagd door de verhuurder, woningbouwvereniging Het Oosten, die al maanden geen huur had ontvangen van Oininio.

Tijdens de zitting vorige week had Heijn Het Oosten verweten hem geen eerlijke kans te geven om alsnog een succes te maken van het noodlijdende Oininio. De externe accountant van Het Oosten had het `doorstart-plan' van Heijn een week eerder afgekeurd. Maar de woningbouwvereniging had het recht het plan af te keuren, volgens een artikel in het huurcontract, zo oordeelde de rechter. Het Oosten heeft geen vertrouwen meer in Oininio. Heijn moet nu het pand ontruimen en alle spullen verkopen om schuldeisers af te betalen.

Het bedrijf van Heijn verkoopt `spirituele' literatuur en muziek en heeft een grandcafé, sauna en massagecentrum. Met name de cursussen die Oininio geeft voor managers leverden te weinig geld op.

Mei vorig jaar kocht Het Oosten het Oininio-pand van Heijn omdat hij financiële problemen had. Hij kon de hypotheek niet meer aflossen en betaalde regelmatig het salaris te laat uit aan zijn personeel. Sinds mei heeft de verhuurder geen huur ontvangen. Telkens vroeg Heijn om geduld omdat hij ,,in gesprek'' was met nieuwe investeerders. Maar geld kwam er nooit. Ook het businessplan van Heijn voor de `doorstart' van Oininio (ondermeer op Internet) is volgens Het Oosten slecht onderbouwd.