NS: 460 mln voor stalling van fietsen

Alle 380 treinstations in Nederland krijgen binnen zes jaar nieuwe fietsenstallingen, zo hebben de NS maandag bekendgemaakt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft voor dit project, dat `Ruimte voor de Fiets' is gedoopt, 460 miljoen gulden beschikbaar gesteld.

NS Railinfrabeheer, dat de spoorwegen beheert en onderhoudt, zal ieder jaar bij ongeveer vijftig stations nieuwe stallingen opleveren. In 2006 moeten alle Nederlandse stations van nieuwe fietsenrekken voorzien zijn.

Ruimte voor fietsen op stations is vanouds een probleem. Bij gebrek aan rekken zetten reizigers hun rijwielen vaak lukraak neer, waardoor overlast ontstaat.

De nieuwe stallingen hebben naar verwachting een overcapaciteit van 20 procent, waardoor de zoektijd wordt bekort. (ANP)