Japan praat met Noord-Korea

Japan en Noord-Korea hervatten volgende maand onderhandelingen over wederzijdse diplomatieke erkenning, nadat de gesprekken acht jaar stil hebben gelegen. Dit heeft de Japanse regering vandaag bekend gemaakt. Tokio zal tevens 100.000 ton rijst zenden naar Noord-Korea dat sinds halverwege de jaren negentig onder voedseltekorten lijdt.

Het grote struikelblok tussen beide landen is een Japans vermoeden dat Noord-Koreaanse agenten ooit een tiental Japanse burgers hebben ontvoerd. Vandaag is niet duidelijk geworden hoe Japan deze kwestie nu zal aanpakken. In 1992 betekende die beschuldiging het einde van gesprekken die een jaar eerder waren begonnen na het einde van de Koude Oorlog. Japan en Noord-Korea hebben nimmer diplomatieke relaties gehad.

Begin april zullen Japanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars elkaar voor de eerste ronde treffen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De volgende ronde zal plaats hebben in Tokio, waarna men naar een neutraal derde land verhuist.

Noord-Korea werkt aan verbetering van internationale betrekkingen. Onlangs zijn diplomatieke banden aangeknoopt met Italië.