Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen hadden vanmorgen een zwakke sessie, nadat waarschuwende woorden van zowel bankpresident Greenspan als beurswaakhond Levitt in de Verenigde Staten de koersen daar naar beneden stuurden. Maar de schade in Europa viel uiteindelijk mee. In Londen vielen Vodafone en British Telecom met dalingen op, waarmee een kleine terugslag voor de hele telecomsector in Europa werd weerspiegeld. Maar veel invloed hadden de twee niet op de FTSE-index, die 0,4 procent lager stond op 6542 punten.

FRANKFURT

Ook in Duitsland moest de telecomsector terug, met verliezen van rond drie procent voor Deutsche Telekom. Ook de rest van de tech-sector was in mineur. Het nieuws over `samenwerking' tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank stuwde Deutsche op met ruim vier procent en Dresdner met 14 procent. De bewegingen hielden de DAX-index goeddeels in evenwicht, met een verlies van 0,3 procent op 7952 punten.

PARIJS

Het grote gewicht van de tech-sector op de beurs van Parijs veroorzaakte vanmorgen een verhoudingsgewijs grote daling van de CAC-index met 0,7 procent tot 6505 punten. Plannen van Altavista om in Engeland internet aan te bieden zonder variabele telefoonkosten drukten aandelen van Vivendi en Bouygues met tegen de 2 procent. Ook andere technofondsen moesten omlaag, met een flinke daling voor Canal Plus van 3,8 procent.

TOKIO

De Japanse beurs is vanmorgen over het algemeen hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde steeg 147,89 punten (0,75 procent) tot 19.944,24.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten was het beeld verdeeld. De Hang-Sengindex in Hongkong eindigde na een late rally 0,6 procent hoger. De aandelenkoersen in Singapore zakten gemiddeld 1,35 procent. De Zuid-Koreaanse beursindex sloot 0,2 procent lager. In Sydney won de All Ordinaries-index 0,6 procent.

NEW YORK

Op de beurs van New York verloor het Dow Jones-gemiddelde 196,70 punten op 10170,50. Dat was een daling met 1,9 procent. Opmerkelijker was het verloop dat de Nasdaq-index liet zien. Deze graadmeter voor de hightech leek gisteren lange tijd opnieuw naar recordhoogte te stijgen, maar drie kwartier voor sluiting werd de terugtocht ingezet. Dat resulteerde bij sluiting van de beurs in een verlies met 9,92 punten op 4904,87, een daling met 0,2 procent. Beleggers reageerden met enige vertraging op waarschuwende woorden van fed-president Alan Greenspan, die duidden op een krapper monetair beleid in de toekomst.