Greenspan voorziet weer renteverhoging

Zolang de economische vraag groter blijft dan het aanbod zal de `Fed' zich genoodzaakt zien de rente verhogen. Dat zei Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van central banken, gisteren tegen een gehoor van economen, academici en topmanagers.

Greenspan, die gisteren 74 jaar werd, sprak op de Finance Conference 2000 van Boston College. Hij waarschuwde ervoor dat vraag en aanbod allang niet meer in evenwicht zijn. Zolang dat het geval is ,,zullen de voordelen van een vernieuwende productiviteitsstijging het risico lopen te worden ondermijnd door financiële en economische instabiliteit.''

Greenspan waarschuwde enkele weken geleden ook al voor de verraderlijke werking van een hogere productiviteit. Het zorgt er volgens hem voor dat beleggers alvast gaan rekenen op hogere winsten als gevolg daarvan. De koersen stijgen daardoor en het daaruit voortvloeiende vermogenseffect leidt tot meer bestedingen en verdere groei. Aan de horizon doemt dan het inflatiespook op, wat Greenspan krachtig wil bestrijden met een hogere rente.

Als er nog iemand mocht twijfelen aan Greenspans vastbeslotenheid dan zal daar nu een einde aan zijn gekomen. Greenspan heeft zijn waarschuwing al een paar keer herhaald in de afgelopen maand. De koersen fluctueren dan ook heftig op de golven van het rente-sentiment.

Toen een economische groei over het vierde kwartaal bekend werd van 6,9 procent op jaarbasis waren beleggers in mineur. Afgelopen vrijdag bleek de banengroei echter tegen te vallen zodat Wall Street direct minder vrees leek te hebben voor oververhitting van de economie. Gisteren maakte Greenspan duidelijk dat het economische cijfer van vrijdag weinig verandert in zijn langetermijnvisie.

De `Fed' heeft in het afgelopen jaar de geldmarktrente viermaal met een kwartprocent verhoogd tot een niveau van 6,75 procent. De verwachting is dat daar de komende maanden in twee stappen nog een half procent bij komt. De hogere rente maakt leningen voor bedrijven en particulieren duurder wat de bestedingen beperkt. Beleggers verwachten dat de winsten daardoor zullen dalen en aandelenkoersen hebben daar vaak onder te lijden. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones verloor gisteren dan ook bijna tweehonderd punten ofwel 2 procent.

Op dezelfde conferentie waarschuwde Arthur Levitt, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse commissie voor toezicht op de beurshandel, voor de grote risico's die beleggers nemen. Greenspan heeft de SEC onlangs gevraagd meer onderzoek te doen naar het verschijnsel van buying on margin. Dat gebeurt wanneer een belegger aandelen koopt met geld dat hij leent van zijn effectenmakelaar. Hij mag tot 50 procent van zijn portfolio lenen en beleggen. Het verschijnsel is de laatste tijd enorm toegenomen.

,,Amerikanen wanen zich rijker dan ze in werkelijkheid zijn'', aldus Levitt. ,,De meeste rijkdom is echter papieren rijkdom. Ik maak me er zorgen over dat beleggers sommige essentiële uitgangspunten van beleggen niet in de gaten hebben. Of erger nog, negeren.'' Levitt zei vooral bezorgd te zijn over beleggers met een tweede hypotheek.