Gosper stapt uit IOC-commissie ethische zaken

Kevin Gosper is uit de ethische commissie van het IOC gestapt. De Australiër, vice-voorzitter van het IOC, kwam gisteren in Lausanne aan om door de betrokken commissie gehoord te worden.

De 66-jarige Australiër die zichzelf nog altijd kansen toedicht volgend jaar Juan Antonio Samaranch op te volgen als president van het IOC, wordt ervan beschuldigd tussen 1993 en 1995 steekpenningen tot een waarde van 70.000 gulden te hebben aangenomen in de vorm van reizen en cadeaus voor hem en zijn gezin. Het geld zou afkomstig zijn van het nominatiecomité van Salt Lake City dat in de zucht naar de organisatie van de Olympische Winterspelen 2002 talloze olympiërs heeft omgekocht. Het schandaal kostte tien leden van het IOC de kop en kwam tien anderen op een reprimande te staan.

Gosper ontkent de aantijgingen. Hij zegt dat er sprake is van valse declaraties. ,,Ik heb niets onrechtmatigs gedaan'', herhaalde hij gisteren.

De Ethische Commissie van het Internationaal Olympisch Comité heeft gisteren besloten de zaak-Gosper in handen te leggen van een onafhankelijk onderzoeker die nog moet worden benoemd. De vice-voorzitter van het IOC legde bij dezelfde gelegenheid zijn functie in de Ethische Commissie neer om het onderzoek niet te bruskeren.

Gosper was teleurgesteld dat de kwestie maandag niet onmiddellijk werd opgelost en in handen is gelegd van een onafhankelijke onderzoeker. Deze zal in eerste instantie rapporteren aan Javier Perez de Cuellar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties en een van de acht leden van de Ethische Commissie. Perez de Cuellar speelde een voorname rol bij de hervormingen van het IOC vorig jaar. Perez de Cuellar zei te verwachten dat het onderzoek eerder weken dan maanden zal duren.

Gosper heeft de Ethische Commissie zelf op zijn zaak gezet toen zijn naam doorsijpelde uit nog steeds durende onderzoeken naar malversaties in Salt Lake City. ,,Ik ben slachtoffer van een complot, het draait om valse declaraties van iemand uit het nominatiecomité. De reis naar Salt Lake City in 1993 was een privévakantie van mijn gezin, waarvoor ik zelf heb betaald.''

Gosper kreeg steun van zowel Perez de Cuellar als het IOC. ,,Wij hebben het gevoel dat Gosper onschuldig is, maar het is in zijn belang dat dit tot de bodem wordt uitgezocht en bewezen'', verklaarde Perez de Cuellar. ,,Niet omdat we twijfels hebben aan Gosper maar wij hebben vooral het prestige van de Ethische Commissie voor ogen. Wij willen aantonen volledig onafhankelijk te zijn.''